Източният фронт на еврозоната се оказва неприятно разсейдващ за Марио Драги. Президентът на Европейската централна банка най-вероятно ще трябва да прекара заседанията на Управляващия съвет това лято без представителите от Словения и Латвия, като единият е разследван за подкуп, а другият напуска. ЕЦБ оспори ограниченията пред латвийския гуверньор пред Съда на ЕС.

Това е поредната неприятност, идваща от изток, след като страни като Полша отдавна се бавят и не искат по-голяма интеграция, а България не е много щастлива да позволи на ЕЦБ контрол върху местните банки. Латива и съседна Естония са в центъра на скандали, свързани с пране на пари, разказва Bloomberg.

"Това създава голямо неудобство за Драги и отнема част от фокуса от по-сериозните проблеми", казва Пиет Кристиансен, икономист в Danske Bank A/S в Копенхаген.

Латвийската банка ABLV ще бъде ликвидирана

Европейската банка, която плати с живота си за помощта към Северна Корея

Кредиторът се замеси в шумен скандал с финансови измами, подкупи и пране на пари

Икономисти, записани преди последното решение през февруари, предрекоха, че ЕЦБ ще приключи своята програма за изкупуване на облигации до края на годината. Окончателната ѝ съдба ще бъде решена на среща на 14 юни, която трябва да се проведе в столицата на Латвия - Рига. Но след като Илмар Римшевич има забрана да изпълнява задълженията си, не е ясно кой ще стои до Драги по време на пресконфенрецията.

Гуверньорът не може и да напусне страната докато тече разследването за подкуп. Затова той не е посещавал и последните две заседание на Европейската централна банка.

В източна част на Европа има и други проблеми. България - най-бедната страна-членка на ЕС - иска да се присъедини към ERM-2 през лятото. Но усилията българските банки да минат по надзора на ЕЦБ, след като третата най-голяма фалира - буксуват, а правителството в София е готово да предприеме тази стъпка само след замяната на лева с еврото.

България кандидатства за "чакалнята" за еврото до юни

България ще задейства процедурата за приемане на еврото

Новината съобщи министърът на финансите пред чуждестранни журналисти

Двете най-големи икономики в региона - Полша и Чехия, се колебаят дали да приемат еврото и да интегрират банковите си системи. ЕЦБ се скара и с Унгария заради един милиард евро, които централната банка е дала на фондации, които да ги инвестират в държавен дълги и да купуват предмети на изкуството и недвижими имоти.

Но засега Латвия и Словения са под светлините на прожекторите. Гуверньорът на Словения Бостян Язбек съобщи, че подава оставка миналия месец, но страната няма да избере негов заместник до след изборите, които ще се проведат през май и юни. Неговият заместник ще посещава срещите на ЕЦБ, но все още не е ясно дали ще има правото да гласува.