Шведската верига за продажба на мебели и стоки за дома Ikea е поредната компания, въвлечена в политическия диспут между Китай и Тайван.

Компанията отнесе сериозни критики от китайски интернет потребители и държавните медии заради една малка подробност от голямо значение за Пекин - в интернет бяха публикувани снимки, на които се вижда, че на опаковки на стоки от Ikea Тайван е посочена като отделна държава, разказва CNN Money.

Редица публикации на платформата Weibo, която е китайския аналог на Twitter, показват етикети от опаковки, в които има информация за продукта за Китай и отделно за Тайван.

"От Ikea трябва да дадат обяснение по този въпрос, който засяга китайските потребители, възможно най-скоро и да коригира грешката си", се посочва в статия в държавния таблоид Global Times.

Чашата кафе, която струваше 120 милиона долара на верига от Тайван

Чашата кафе, която струваше 120 милиона долара на верига от Тайван

Компанията се оказа в центъра на поредния скандал с Китай

Говорителят на Ikea в Шанхай коментира, че компанията стриктно спазва законодателството в страните, в които оперира. От позицията става ясно, че от веригата вече водят вътрешни разговори дали етикетите да бъдат променени, но все още не ясно кога ще излязат с решение.

Това е поредният международен бранд, засегнат от обтегнатите отношения между Пекин и Тайпе. Същото се случи преди време и с хотелската верига Marriott, марката Gap и автомобилния производител Mercedes-Benz, както и с редица международни авиокомпании.