Китай е спестил тази година близо 10 милиарда долара чрез рекордни покупки на петрол от страни под западни санкции, според изчисления на Reuters, базирани на данни от търговци и проследявани танкери.

Нежелана последица от санкциите, наложени от Съединените щати и други западни страни на Русия, Иран и Венецуела, беше намаляването на разходите за внос на петрол за рафинериите в най-големия икономически съперник Китай, който често критикува такива "едностранни" санкции.

Анализът на Reuters за печалбите на Китай от покупки на петрол от трите санкционирани страни сравнява какво биха платили китайските вносители, закупувайки подобни сортове от несанкционирани производители.

Вносът на по-ниски цени е благодат

Той увеличи производителността и маржовете за втория по големина потребител на петрол в света и неговите рафинерии. Това е изгодно особено за малките независими оператори, известни като " чайници ", и улесни доходоносния износ от държавните рафинерии на дизел и бензин когато страната е изправена пред икономически затруднения.

Покупките от Китай също са спасителен пояс за приходи за Москва, Техеран и Каракас, чиито икономики и валутни постъпления иначе са ограничени от западните санкции и спада на инвестициите.

Китай е доставил рекордните 2,765 милиона барела на денонощие суров петрол по море от Иран, Русия и Венецуела през първите девет месеца на 2023 г., според осреднени данни, предоставени от компанията за проследяване на танкерите Vortexa и Kpler.

Трите страни представляват една четвърт от вноса на Китай между януари и септември, което е увеличение спрямо около 21% през 2022 г. и удвояване на дела в сравнение с дела от 12% през 2020 г., измествайки алтернативите от Близкия изток, Западна Африка и Южна Америка, установи анализът на Ройтерс,.

Въпреки че спестените пари са малка част от сметката за внос на петрол в Китай, те имат значение за независимите рафинерии, които са "опортюнистични купувачи и активно търсят изгодни сделки", каза Кан Ву, глобален ръководител на проучването на търсенето в S&P Global Commodity Insights.

Китайското външно министерство не отговори на конкретни въпроси по темата, изпратени от Ройтерс. Вместо това в изявление той повтори позицията си, че Пекин се противопоставя на едностранните санкции и нормалната търговия на Китай заслужава уважение и защита.

Главната митническа администрация на Китай също не отговори на искане за коментар.

Руският внос

От януари до септември Русия е доставила 1,3 милиона барела на ден морски суров петрол въз основа на средните данни, предоставени от Vortexa и Kpler. Китай също е внесъл около 800 000 барела на ден суров петрол чрез тръбопровода ESPO (Eastern Siberia Pacific Ocean), според китайски търговски източници.

От януари до септември общите руски доставки са нараснали с над 400 000 барела на ден спрямо година по-рано, водени от Urals, според Vortexa, Като санкциите, предизвикани от нахлуването на Москва в Украйна, предизвикаха масово отклоняване на нейните петролни потоци от Европа към Индия и Китай .

Тази година Китай е спестил 4,34 милиарда долара чрез внос на руски петрол, въз основа на сравнението на Reuters на месечните ценови разлики между доставяния от ESPO и суровия петрол Tupi от Бразилия и Urals спрямо Оман, използвайки ценова информация, предоставена от търговци.

За вноса на венецуелски петрол, предимно тежък сорт Merey, Китай спести средно 10 долара за барел в сравнение със сравнимия колумбийски суров петрол Castilla, показват изчисленията, базирани на данните на търговците. Страната спести около 15 долара на барел, купувайки ирански суров петрол вместо такъв от Оман.

Китай спечели приблизително 4,2 милиарда долара, като внесе рекордните 1 милион барела на ден през същия период от Иран, 60% над върховите стойности преди санкциите, регистрирани от китайските митници през 2017 г. при 623 000 барела на ден. Техеран повиши добива до почти максимални нива и предложи ценови отстъпки от $17 за барел спрямо Brent. За сравнение, Оман имаше средна премия от $2 над Brent през първите девет месеца на тази година.

С приток на венецуелски петрол от януари-септември от около 430 000 барела на ден, според средната стойност на данните на Vortexa и Kpler, спестяванията на Китай от закупуване на венецуелски петрол са били 1,17 милиарда долара.

Преимуществата за "чайниците"

Тъй като държавните рафинерии Sinopec и PetroChina се въздържаха изцяло от закупуването на ирански и венецуелски суров петрол, "чайниците" пируваха с намален петрол от двата доставчика.

Според китайската консултантска компания JLC "чайниците" в рафиниращия център на провинция Шандонг са работили с 65,7% от капацитета си през първите три тримесечия на 2023 г., което е ръст от 4,2 процентни пункта, генерирайки маржове при обработката на вносен суров петрол от 567 юана (77,63 долара) на тон, в сравнение с 50 юана преди година.

Въпреки това, предимството за повече икономии е ограничено, тъй като независимите рафинерии са с лимитирани квоти за внос на суров петрол, като същевременно не притежават квоти за износ на гориво, както и за подложени на строг регулаторен контрол.

"Това важи особено за рафинериите в Шандонг, които, ако бъдат подложени на нов кръг от репресии, както се наблюдава през последните години, биха могли да поставят твърдо ограничение върху това колко Иран изнася", каза Виктор Катона, водещ анализатор на суровия петрол на Kpler.

По-рано тази година митниците засилиха проверките на тежки суровинни товари, насочени към Шандонг, след като откриха няколко ирански пратки, погрешно етикетирани като разреден битум, за да заобиколят квотите за внос.

Ако САЩ затегнат прилагането на санкциите срещу Техеран заради сегашната криза в Израел, това също може да ограничи износа на петрол от Иран, който се насочи предимно към Китай, казаха анализатори.