Корпоративното изселване от Русия след нахлуването й в Украйна през 2022 г. е струвало на чуждестранните компании повече от 107 милиарда долара отписвания и пропуснати приходи, показа анализ на Reuters въз основа  на корпоративната отчетност.

Обемът на загубите се е увеличил с една трета от последното преброяване през август миналата година, което подчертава мащаба на финансовия удар върху корпоративния свят от агресията на Москва, както и загубата на западен опит от страна на руската икономика.

Путин нареди конфискацията на дялове на OMV и Wintershall Dea в енергийни проекти за милиарди

Путин разпореди най-голямото изземване на чуждестранни активи в Русия

Става дума за находища на газ в арктическите райони на Русия

"Тъй като инвазията на Русия продължава на фона на колебливата военна помощ от Запада и детайлността на западните санкционни режими се увеличава, компаниите, които все още се стремят да напуснат Русия, вероятно ще се сблъскат с допълнителни трудности и ще трябва да приемат по-големи отписвания и загуби", каза Иън Маси, ръководител на отдела за корпоративно разузнаване, EMEA, консултантска компания за глобален риск S-RM.

Президентът Владимир Путин, след като си осигури преизбиране със съкрушителна победа, широко осъдена на Запад като несправедлива и недемократична, сега има подновен мандат да преследва по-нататъшна изолация от Запада, включително чрез допълнителни конфискации на активи и политически натиск, добави Маси.

Москва изисква отстъпки от най-малко 50% при продажбите на чуждестранни активи и постоянно затяга изискванията за напускане, като често приема номинални такси от само една рубла.

Путин отмени национализацията на руския Danone

Путин отмени национализацията на руския Danone

Френския концерн възнамерява да продаде руския си бизнес на Vamin Tatarstan, принадлежщ на 29-годишния Минтимер Мингазов

Досега тази година продажбите на активи, собственост на Shell HSBC , Polymetal International и Yandex NV са обявени на обща стойност близо 10 милиарда долара и с отстъпки до 90%. Миналата седмица Danone заяви, че е получила регулаторни одобрения за продажба на руските си активи, понасяйки обща загуба от 1,3 милиарда долара.

Около 1000 компании са напуснали, въпреки че стотици компании, включително френският търговец на дребно Auchan и Benetton, все още работят или са спрели бизнеса там, според анализ на Yale School of Management.

Западните държави замразиха около 300 милиарда долара от златните и валутните резерви на Банката на Русия след инвазията на Русия. Германия национализира Заводът на Газпром в Германия, преименувайки го на Сефе, и постави Рафинерия Schwedt на Роснефт под германско попечителство.

Русия обеща да отмъсти на предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро лихви, спечелени от нейните замразени активи, предупреждавайки за катастрофални последици и заявявайки, че всеки опит за отнемане на нейния капитал или лихва е "бандитизъм".

Западните банки също са загрижени за правните спорове, които може да породи всяка конфискация.

В Русия съставиха списък с чуждестранни компании, „кандидати“ за национализация. Ето кои влизат

В Русия съставиха списък с чуждестранни компании, „кандидати“ за национализация. Ето кои влизат

"Черният списък" засега включва 59 компании

"Няма западни активи в Русия, които да се считат за безопасни или оградени, докато Кремъл продължава да води война", каза Маси.

Москва вече пое временен контрол върху активи, притежавани от няколко западни компании, включително Fortum , Carlsberg , OMV и Унипер .

Руската държавна информационна агенция РИА Новости изчисли, че Западът ще загуби активи и инвестиции на стойност най-малко 288 милиарда долара, ако Москва отмъсти .

Това се основава на данни, които показват, че преките инвестиции на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в руската икономика в края на 2022 г. възлизат на 288 милиарда долара.

В него се казва, че страните от ЕС притежават 223,3 милиарда долара активи, от които 98,3 милиарда долара официално са държани от Кипър, 50,1 милиарда долара от Холандия и 17,3 милиарда долара от Германия.

Hyundai продава автомобилния си завода в Русия за символична сума: кой го придобива?

Hyundai продава автомобилния си завода в Русия за символична сума: кой го придобива?

Компанията отчита огромна загуба

Но твърдият подход на Москва нанася щети и на Русия.

Адвокатът Джереми Зукър, експерт по санкциите, каза, че изненадващо голям брой клиенти на неговата фирма в широк спектър от индустрии са решили да напуснат изцяло Русия и вероятно няма да са склонни да се върнат дори след края на военните действия.