"Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила", а Bluetooth и Wi-Fi в комбинация са заплаха за националната сигурност. Първото е цитат от известна книга на британски писател, а второто, оказва се, е гледната точка на властите в Китай. Киберрегулаторът на страната публикува за обществено обсъждане проект на разпоредби, с които сериозно се ограничават възможностите гражданите да обменят помежду си информация без тя да минава през сериозно цензурираните интернет платформи в страната.

Контекст: Китай има своя изключително добре развита мрежа от социални платформи - чуждестранните просто под една или друга форма бяха прогонени от пазара през годините. Всеки, който иска да развива онлайн бизнес в страната, трябва да гарантира възможност за филтриране и премахване на нежелано съдържание, а също така и да държи потребителските данни на територията на страната, т.е. властите да могат във всеки един момент да ги изземат.

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Протестите в Китай срещу Covid мерките "удариха" и ... производството на най-новите iPhone

Очаква се намаление на производството на смартфони от Apple

Ако си онлайн в Китай, ти си всичко друго, но не и анонимен.

Това е проблем за гражданските активисти и по време на протестите в Хонконг срещу отнемането на свободите на региона, както и в хода на демонстрациите срещу тежките противоепидемични мерки гражданите се организираха и споделяха антиправителствено съдържание именно с помощта на технологии като AirDrop на Apple и Nearby Share на Google. Чрез тях устройствата първо се откриват взаимно чрез Bluetooth, а след това обменят данни през ад хок Wi-Fi връзка - няма нужда да се минава през интернет и е анонимно.

Протестите свиха икономиката на Хонконг

Протестите свиха икономиката на Хонконг

Градът записва първи спад на БВП за цяла година от кризата насам

Детайли: С мотив "защита на националната сигурност", новите разпоредби въвеждат редица ограничения, пише South China Morning Post.

  • Всяка технологична компания, която иска да предлага функционалности, "които могат да се използват за публично изразяване и мобилизрация", ще трябва да минава през проверка на сигурността;
  • Потребителите ще трябва да дават истинските си имена;
  • Платформите ще трябва "да пазят релевантна информация" и да уведомяват властите при намиране на "нелегална" или "опасна" информация.

Още нещо: AirDrop на Apple е най-популярната подобна услуга за директно изпращане на информация. Нейните потребители в Китай бяха неприятно изненадани, когато именно в разгара на протестите срещу COVID мерките миналата есен компанията ограничи значително функционалностите за локално споделяне с непознати на територията на Китай.

 Работническите стачки се превърнаха в ежедневие в Китай

Парадокс в сърцето на комунистическия режим: Работническите стачки се превърнаха в ежедневие

"Това е толкова голяма ирония, колкото комунистическата система, която приема консуматорството".

От Apple, която произвежда голям процент от своите iPhone устройства в комунистическата страна и разчита на нея за 20 на сто от своите приходи, отричат да са направили това под натиска на режима в Пекин.

От друга страна: Неограниченото анонимно изпращане на файлове на непознати е проблематично, но не по линия на националната сигурност. Много потребители по света са се оплаквали от разпространявано по този начин неприлично съдържание. В САЩ се заговори и за криминализиране на тази практика, като тя беше сравнена с ексхибиционизма.