Китай е похарчил над 48 млрд. долара в Азиатско-тихоокеанския регион между 2000 и 2016 г., за да възнагради страните, които потребяват продуктите му и подкрепят неговите външнополитически позиции.

Инвестициите в инфраструктура са основното оръжие, с което Пекин разгръща геополитическото си влияние в региона. Те са толкова мащабни, че засенчват другите методи за влияние на китайската дипломация през този период.

Вложените 48.5 млрд. долара в инфраструктура значително надвишават похарчените 273 млн. долара за хуманитарна помощ, 613 млн. долара за директна бюджетна подкрепа и 90 млн. долара за облекчение на дълга, твърди проучване на американската изследователска лаборатория AidData, цитирано от Bloomberg.

Югоизточна Азия се нуждае от огромни проекти, но не под диктата на Китай

Югоизточна Азия се нуждае от огромни проекти, но не под диктата на Китай

Държавите искат да привлекат частни инвеститори, откъсвайки се от влиянието на Пекин

Крайната цел е ясна - да награди "държавите, които консумират повече от неговите продукти, да отвори пазарни възможности за китайските фирми, да сложи ръка върху природните ресурси, да легитимира морските си и териториални претенции и да осигури подкрепа за външнополитическите си позиции в ООН и други международни форуми", твърди докладът.

Нетният резултат е до голяма степен положителен, но с някои уговорки, с лидери в региона, които гледат на Китай като ценен източник на готов капитал, а и самите хора усещат влиянието на Пекин.

"Редица фактори могат да застрашат тези печалби. Споровете в Южнокитайско море, възприятието, че Китай не винаги следва инфраструктурните си обещания и призракът на задлъжнялостта, тъй като страните се борят да изплатят нарастващите дългове към Пекин", обяснява Саманта Къстър, директор по анализа на политиката на AidData.

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Китай строи много, но Япония е с едни гърди напред в тази надпревара

Страната на изгряващото слънце все още е инвеститор номер 1 в Югоизточна Азия

"Спокоен" съсед

Китай се представя като "спокоен" съсед, но геополитическите му амбиции са очевидни

Източник: iStock

Китай се представя като "спокоен" съсед, но геополитическите му амбиции са очевидни

За да се облекчат страховете, че китайските действия са заплаха, докладът отбелязва и драстично увеличаване на усилията за създаване на алтернативен разказ за Китай като "мирен, интересен и надежден съсед".

Пекин разчита на редица други инструменти на публичната дипломация, за да подобри имиджа си в региона. Между 2000 г. и 2018 г. се наблюдава увеличение от 115% в побратимяването с различни градове, като китайците откриват над 500 нови института "Конфуций", символ на неговата програма за културна дипломация.

Япония, Южна Корея и Австралия са трите държави от региона, привлекли най-голям обем и най-разнообразен набор от "входящи китайски публични дипломатически дейности под формата на сестрински градове, институти "Конфуций" и официални посещения", се казва в доклада.

"Силният фокус на Пекин върху ухажването на политически и бизнес елити, както и акцентът върху финансовата дипломация, биха могли да увеличат риска от неправомерно влияние с лидери, желаещи да обменят услуги за икономическа печалба", предупреждава Къстър.