Събитията от 2020 г. закрепиха тенденцията за формиране на трите най-силни икономически зони в света - европейска, американска и китайска, според инвестиционни анализатори от Хонконг. В същото време те виждат Русия в китайския блок.

Как ще се подели светът

Ако в началото на 2000-те години глобализацията се характеризира с икономически прагматизъм и формиране на глобални вериги за създаване на стойност, сега политическите противоречия водят до фрагментация на световната икономика. Това заключение се съдържа в доклада на хонконгската инвестиционна и консултантска компания Gavekal Research, в който се анализират основните тенденции през изтичащата година, пише Евгений Пудовкин в статия за РБК.

"Веригите на стойността вече няма да се разпространяват по целия свят. Светът ще се раздели на три отделни икономически зони, всяка от които ще има собствена валута (долар, евро или юан), собствен финансов център (Ню Йорк, Лондон или Хонконг) и облигационен пазар, както и собствени вериги за доставки ", се казва в документа.

Отбелязва се, че в допълнение към Съединените щати, "американската империя" ще включва Великобритания и Австралия, "европейската" - държавите от Западна Европа, а "китайската" - азиатските страни и, вероятно, някои държави от Източна Европа, включително Русия.

Според анализаторите формирането на три икономически империи става все по-неизбежно поради нарастващото влияние на политическите фактори върху икономиката. Това от своя страна засяга както поведението на бизнес играчите, така и производствените вериги. През последните 20 години компаниите и държавните агенции по целия свят взеха търговски решения въз основа на съотношението цена/качество на предлаганите услуги. С други думи, те избраха доставчиците, предлагащи най-висококачествен продукт на най-ниска цена.

"Но днес, след въвеждането на ограничения в САЩ мисленето се промени на компании като Huawei, ZTE, Semiconductor Manufacturing International, поне в Китай. В резултат на това най-важното сега е стабилността и сигурността на доставките, а въпросът за съотношението цена-качество е спаднал по-ниско в списъка с приоритети ", обясняват от Gavekal Research.

Когато САЩ, ефективно притеснени от нарастващото влияние и своята зависимост от Китай, решиха да наложат ограничения върху китайските фирми и да намалят влиянието си във веригите за доставки, това доведе до огледални мерки от страна на Пекин. Сега американските производители вече не могат да разчитат да навлязат на китайския пазар, дори ако имат предимството по отношение на съотношението цена-качество на продуктите.

Какви са предизвикателствата пред новите "империи"

В същото време анализаторите на Gavekal очертават проблемите, с които може да се сблъска всяка от трите нововъзникващи икономически империи. За САЩ основният проблем е ерозията на статута на долара като световна валута. Това ще го отслаби и може да лиши Съединените щати от възможността да финансират двойния дефицит - на бюджет и търговския (разликата между износа и вноса) - чрез чуждестранни инжекции, твърдят анализатори.

В същото време други държави ще могат да използват собствените си валути за транзакции и по този начин да намалят зависимостта от американската финансова система, въпреки че това е изпълнено с допълнителни разходи. Що се отнася до Европа, анализаторите посочват, че тя е изправена едновременно пред няколко предизвикателства.

Първото е необходимостта от укрепване на собствените им въоръжени сили, за да взимат решения, без да обръщат поглед назад към други страни и да влияят по-ефективно върху други световни играчи.

Втората трудност е свързана с липсата на собствени иновационни и финансови центрове в Европейския съюз. В резултат той е принуден да възложи тази роля на Лондон, чрез която европейските компании привличат инвестиции.

Трето, Европа е застрашена от политическа нестабилност поради високите нива на имиграция. Един от основните проблеми на "китайската империя" е застаряването на населението, посочват анализаторите от Gavekal.

Както отбелязва икономистът от Корейския университет Li Zhong-Wah, ако през 2015 г. делът на гражданите над 65 години в азиатските страни е бил 7,8%, то до 2040 г. той ще нарасне до 16%. Освен това, ако гражданите са над 55 години и могат да си намерят работа в азиатските страни, то като правило това са длъжности с ниски доходи.

Това означава забавяне на притока на квалифицирана млада работна ръка на пазара - един от ключовите елементи на азиатския модел на растеж. Освен това Китай навлиза във фаза на остра конфронтация със САЩ, което може да означава нови разходи за него.

И накрая, Китай все още трябва да убеди своите най-големи партньори в Азия да използват юана за транзакции и да изгради финансовата инфраструктура, алтернатива на системата за разплащания SWIFT и долара.

Къде ще се окаже Русия?

Русия и Китай имат основателни причини за укрепване на алианса и действията в рамките на един блок, заяви пред РБК Луис Гейв, авторът на аналитичния матеирал на Gavekal.

"Империите могат да бъдат разделени на два типа - империи, доминиращи във водата, например Великобритания през 19 век, и империи, доминиращи главно на сушата, какъвто е СССР през 20 век.

Китай е малко вероятно да може да доминира над водата и затова се опитва да разшири влиянието си в Евразия и за това няма други възможности, освен да постигне сделка с Русия ", обясни той.

Освен това, според Гейв, Китай, за разлика от САЩ, няма енергийна независимост, той се нуждае от руските енергийни ресурси. На свой ред Москва ще може да получава технологии и индустриални стоки от Китай. Гейв посочи още два допълнителни фактора, обединяващи Китай и Русия - липсата на съюзници на двете страни сред англосаксонските страни и в Западна Европа, както и положителни лични отношения между президента Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин.

Хипотезата на авторите на Gavekal за разпокъсаността на световните пазари и тенденцията към регионализация има право да съществува, но има няколко фактора, които възпрепятстват формирането на три нови "империи", казва Андрей Кортунов, генерален директор на Руския съвет по международни отношения.

Първо, отбеляза експертът, е трудно да се открои Европа като независим регион, предвид зависимостта й от САЩ и силните съюзнически връзки с тях. "Новата американска администрация, оглавявана от Джо Байдън, ще се опита да предотврати засилването на противоречията с ЕС и в тази посока трябва да се очаква поне някакъв успех", каза Кортунов.

На второ място, за единно азиатско пространство може да се говори само с резерви. По-специално процесът на интеграция в Азия се усложнява от противоречията между Индия и Китай. Например Индия отказа да се присъедини към проекта "Един пояс, един път", а също така не влезе в зоната за свободна търговия, сформирана в Азия - Всеобхватното регионално икономическо партньорство (RCEP), споразумение за което беше подписано от десет държави членки на АСЕАН (Бруней, Виетнам, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианмар, Сингапур, Тайланд, Филипини), както и Китай, Япония, Южна Корея и други страни.

"В резултат на това може да възникне ситуация, когато икономическите връзки наистина ще бъдат концентрирани в определени региони, но глобалните връзки няма да загубят своята сила, тъй като в сегашния свят, където глобалните вериги за създаване на стойност и дигитализацията играят важна роля, географията вече не определя съдбата на страните", - обобщи експертът.

Що се отнася до Русия, нейното бъдеще зависи главно от вътрешното развитие - по-специално дали ще може да се измъкне от икономиката под наем и зависимостта от износа на енергия, отбелязва Кортунов. "Колкото повече успех бъде постигнат в тази посока, толкова повече пространство за маневриране ще получи Москва.

Но, разбира се, ако няма напредък, това може да създаде необходимост от партньорство с Китай и зависимост от него като потребител на енергийни ресурси и като източник на технологии", казва той.Освен това, въпреки че Русия укрепва връзките си с Китай, този процес все още не е довел до нейната изолация от Европа.

"Все още сме по-близо до Европа по отношение на стила на политическо управление и манталитет, а страните от ЕС все още са основните инвеститори в руската икономика", заяви Андрей Кортунов.