Турция иска да се присъедини към нарастващия списък от страни, които въвеждат минимален корпоративен данък върху международните компании, съобщава Daily Sabah. Този ход на Анкара ще се превърне в корпоративен закон, заяви финансовият министър  Мехмет Шимшек. Според него промяната ще помогне да се попречи на други държави да изискват данъци от компании, развиващи бизнес в Турция, които дължат пари на местната икономика.

"Неизбежно е да се прилагат разпоредби за събиране на минимален корпоративен данък от международните компании, опериращи в Турция. В противен случай данъците, които не са събрани от нашата страна, могат да бъдат поискани от други държави", заяви Шимшек пред Anadolu Agency (AA).

ЕК предложи въвеждането на глобалния корпоративен данък от 15% за компаниите с приходи от над €750 милиона

ЕК предложи въвеждането на глобалния корпоративен данък от 15% за компаниите с приходи от над €750 милиона

Той ще се прилага в рамките на ЕС

През 2021 г. приблизително 140 държави от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) постигнаха забележително споразумение за глобален минимален данък от 15%. Така нареченото споразумение по Стълб 2 имаше за цел да спре низходящата спирала на конкурентни намаления на корпоративния данък от страните, за да привлече инвестиции и да прехвърли печалбите към техните юрисдикции от мултинационални фирми.

Снимка 280320

Източник: iStock

Влизайки в сила тази година, глобалният минимален данък има за цел най-вече да обезкуражи големите международни корпорации да трупат огромни печалби в страни с ниски данъци.

"С новия закон е предвидено клонове, дъщерни дружества и работни места на мултинационални компании с годишни консолидирани приходи, надвишаващи прага от 750 милиона евро, разположени в страни с ниско данъчно облагане, да подлежат на минимална ставка на корпоративния данък от 15%", подчертава Шимшек.

Над 30 страни, предимно от Европейския съюз, вече законодателно приеха такъв данък. Той трябва да влезе в сила върху печалбите на компаниите за 2024-а година. 

Йерархия при събирането на данъци

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която ръководи сделката от преговорите до изпълнението, заяви, че след като бъде приложен, т. нар. глобален минимален данък ще намали средната разлика между ставките в данъчните убежища и други страни наполовина, от 14 процентни пункта до 7 пункта.

В резултат на това там, международните компании, инвестиращи в чужбина, все повече ще се ръководят от важни дейтайли като образование на работната сила и инфраструктура, а не от това кое местоположение може да намали общата им данъчна сметка. Това поне констатира изчисленото икономическо въздействие на организацията.

"Ако корпоративният данък, плащан от дъщерно дружество на мултинационална компания в дадена страна, е под 15%, страните, които са узаконили минималния данък ще могат да поискат разликата. А основното право за събиране на допълнителния данък е на държавата, в която дадена компания оперира", уточнява финансовият министър на Турция.

Казано накратко, моделът трябва да гарантира, че печалбите на международните компании са обект на данъчна тежест от поне 15%, независимо от всичко. В Турция бизнес развиват близо 80 000 компании с чужд капитал. Между тях, 2134 извършват основна дейност в чужбина. В световен мащаб се очаква правителствата да съберат допълнителни $155 милиарда от въвеждането на новия данък.

ОАЕ въвежда първия в историята си корпоративен данък от догодина

ОАЕ въвежда първия в историята си корпоративен данък от догодина

Данъчната ставка ще бъде 9%