Администрацията на все още президента на САЩ Доналд Тръмп изглежда е забравила за заканите си срещу популярното приложение за видео TikTok.

В продължение на месеци новината за намеренията на Тръмп да забрани дейността на приложението в САЩ доминираше сред бизнес заглавията като потенциална заплаха за националната сигурност заради китайската си собственост. Сега обаче става ясно, че органът за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) не е провеждал смислен диалог с TikTok в продължение на седмици. Междувременно ръководителите на компанията все още се интересуват от евентуално завършване на технологично партньорство с Oracle за задоволяване на опасенията за националната сигурност, дори ако новоизбраният президент Джо Байдън не е толкова загрижен за рисковия профил на TikTok под китайска собственост (компанията майка на TikTok е базираната в Китай ByteDance, което стана и повод за опасенията). Информацията идва от източници на CNBC, които желаят да останат анонимни, предвид чувствителността по въпроса.

Тръмп одобри сделката за TikTok, Walmart и Oracle ще платят $12 млрд.

Тръмп одобри сделката за TikTok, Walmart и Oracle ще платят $12 млрд.

Световният бизнес ще бъде с централа в Тексас и може да създаде 25 000 работни места

CFIUS даде на ByteDance краен срок до 12 ноември, за да "продаде всякакви материални или нематериални активи или имущество, независимо къде се намира, използвано за активиране или подпомагане на работата на приложението TikTok в САЩ". Но в заповедта на CFIUS не се казва какво ще се случи, ако ByteDance не продаде активите си. Тази несигурност подтикна TikTok да подаде петиция в Апелативния съд на САЩ, призовавайки за преразглеждане на действията на CFIUS.

"В продължение на една година TikTok добросъвестно се ангажира с CFIUS, за да отговори на проблемите на националната сигурност, въпреки че не сме съгласни с неговата оценка. През почти двата месеца, откакто президентът даде предварителното си одобрение на нашето предложение за задоволяване на тези опасения, ние предложихме подробни решения за финализиране на това споразумение, но не получихме съществени отзиви за нашата обширна рамка за поверителност и сигурност на данните", пише в изявление на TikTok.

Тръмп твърди, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност, тъй като събира данни за американските потребители, които след това могат да бъдат достъпни от китайското правителство. Докато TikTok продължава да отрича това, компанията все още иска да продължи напред със сделка с Oracle за премахване на проблема със сигурността.

Microsoft отпадна от състезанието за TikTok, а победител е Oracle

Microsoft отпадна от състезанието за TikTok, а победител е Oracle

Засега обаче има много неизвестни в сделката, която източници наричат по-скоро партньорство

Междувременно говорителите на Oracle и Министерството на финансите на САЩ не коментират темата, а технологичен съветник на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън заяви, че е твърде рано да се изисква мнението му относно TikTok.

На 14 август CFIUS публикува решението си, че ByteDance трябва да продаде своите американски активи в рамките на 90 дни, "освен ако тази дата не бъде удължена за период, който не надвишава 30 дни", което обаче не се е случило. Срокът изтича днес, 12 ноември.

TikTok не е ясно кога и дали въобще ще получи съобщение от администрацията на Тръмп, коментират източниците на телевизията. Следователно въпросът остава отворен и до голяма степен - несигурен. 

TikTok може да излезе на борсата

TikTok може да излезе на борсата

Решението на Тръмп се очаква до часове