Огромната част от израелските стартиращи компании планират да прехвърлят служители, капитали и даже управлението си в чужбина заради политическата нестабилност. Това заплашва да отнеме на страната титлата "Нация на стартъпите", пише в свой материал CNN.

Контекст: Израел от години предлага изключително добри условия за стартиращите компании - особено в технологичния сектор. Комбинацията от качествена образователна система, млади опитни кадри (с умения, натрупани в структурите по сигурността) и добър административен климат даде живот на глобално популярни днес приложения като Waze и Viber.

Intel влага рекордните $25 милиарда в Израел

Intel влага рекордните $25 милиарда в Израел

Новият завод в Кирят Гат ще даде работа на хиляди

Около половината от износа на Израел днес е в областта на технологиите. Само стартъпите носят 15,5 млрд. долара - 3% от БВП.

Сега, обаче, ситуацията е различна. Спорната съдебна реформа на премиера Бенямин Нетаняху вдигна хиляди на протести в продължение на повече от половин година, заради опасенията, че се налага политически контрол върху правораздаването.

Детайли: Според проучване на организацията Start-up Nation Central показва, че близо 70% от 500 анкетирани стартиращи компании са предприели конкретни стъпки за преместване на парите си, служителите си и даже на централите си след приемането на новите законови текстове.

Вече са започнали и съкращения.

"В сравнение с миналата година, има 70% спад на инвестициите", коментира пред CNN вицепрезидентът на организацията Ари Щрасберг. По думите му това е притеснително, тъй като в САЩ тенденцията се обръща и там все повече пари се насочват към стартъпите.

Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Днешните стартъпи нямат нищо общо с Amazon преди две десетилетия

Рискови капиталисти, банки и акционери инвестират твърде много пари в стартиращи компании

На този фон, в еврейската държава само през последното тримесечие има 30% спад, а през първото полугодие достигнатите нива са най-ниските от 2018 г. насам.

Още нещо: Израелският шекел отслабва и през тази година е загубил повече от 5% от стойността си спрямо щатския долар. Даже от Министерството на финансите на Израел признават, че съдебната реформа има негативен икономически ефект, който потенциално може да достигне загуба на растеж в размер на 27 млрд. долара. Само през тази година.

Какво следва: Протестиращите, сред които са и предприемачи с компании, оценени на милиарди долари, се надяват, че спорните текстове ще бъдат отменени от Върховния съд на Израел.