Недвижимите имоти винаги са били и ще бъдат едно от най-скъпите и желани придобивки, но носещи голямо удовлетворение.

Покупката на къща или апартамент винаги удря сериозно портфейла и често ви принуждава да влезете в ипотечна зависимост. Има обаче места и то в Западна Европа, където къщите се продават на безценица, но при редица условия.

Рубе (Франция)

В този малък град, разположен на границата с Белгия, къщите се продават на символична цена. Достатъчно е да платите 1 евро, за да станете щастлив собственик на недвижим имот в Западна Европа. Такава програма стартира държавата, която искаше да вдъхне живот на мястото, което по някаква причина французите не обичат особено.

Има обаче редица условия за купувача. Състоянието на къщата е плачевно. Тя трябва да бъде възстановена за сметка на купувача - тоест от вашия собствен бюджет. Освен това след покупката домът няма право да се продава в продължение на пет години.

Снимка 542149

Източник: flickr

Кобридж (Англия)

В графство Стафордшир има град, в който много къщи са изоставени и държавата не е доволна от тази ситуация. Властите имат големи планове за развитието на района и затова беше решено да се направи изгодна оферта за тези, които планират да купят недвижими имоти тук.

И така, цената на къща в Кобридж е само 1 евро. Сега има около 20 такива обекта. По време на подписването на договора вие също се съгласявате да вземете заем за ремонт на дома в размер на 30 хиляди лири или да предоставите документи, потвърждаващи, че имате тези пари в сметката си за възстановяването. Недвижимите имоти не могат да се продават в продължение на 5 години.

Снимка 542147

Източник: hippopx.com

Ливърпул (Англия)

В района на Анфийлд много домове са в окаяно състояние. Някои просто бяха изоставени от собствениците, но сега държавата пое работата в свои ръце . Ако в предишните версии трябваше да извършите ремонта сами и за своя сметка, сега преди продажбата, къщата ще бъде възстановена за вас. Също така ще трябва да платите само 1 евро за това, но има едно условие. Това акция на безпрецедентна щедрост е валидна само за тези, които живеят и работят в Ливърпул.

Карега-Лигуре (Италия)

Карега-Лигуре се счита за едно от най-слабо населените места в Италия. Намира се на надморска височина от 950 метра. Има богата растителност и отлична екология. Властите на страната искат да мотивират хората да купуват жилища в Карега Лигуре. Цената на къщата е само 1 евро. Въпреки това, както и навсякъде при подобни оферти, има условия.

Необходимо е да се обнови жилището, като същевременно се използват изключително екологични материали. Също така е много важно да се запази автентичността на къщата и стила, в който са направени всички сгради в селото. Собственикът ще трябва да се изпоти много, за да вземе предвид всички изисквания, но може би си заслужава.

Снимка 542152

Източник: pxhere.com

Лече-неи-Марси (Италия)

Този малък град се намира в сърцето на Италия, в района на Абруцо. Има програма за продажба на недвижими имоти за 1 евро. За да си купите такава къща, изобщо не е необходимо да сте гражданин на тази държава, също не се изисква регистрация в нея. Къщите са собственост на частни собственици, които искат да се отърват от тях (едва ли ще ви кажат защо).

Когато купувате, трябва да покриете всички нотариални такси, кадастрални и други такси. Също така е важно да можете да създадете проект за реконструкция на жилището до една година. След одобрението му е необходимо да започнете работа по ремонта в рамките на два месеца.

Рапотенщайн (Австрия)

Държавата е загрижена, че населението в това село, разположено в северната част на Австрия, намалява всеки ден. Властите решиха да раздадат безплатно парцели на всички желаещи. Има обаче и задължения. Важно е да построите къща на това място в рамките на три години и да създадете семейство до десет години. Ако тези условия не са изпълнени, ще трябва да платите глоба от 12 хиляди евро.

Снимка 542153

Източник: hippopx.com

Ганджи (Италия)

Къщите в историческия център на този град струват 1 евро. По-скъпо за бъдещия собственик на този имот ще бъде самото сключването на сделката: цената е 6000 евро. Състоянието на тези къщи е доста плачевно. Почти напълно унищожените се раздават безплатно, при средно състояние - срещу 1 евро, а тези, които не се нуждаят от сериозна реконструкция - по 84 евро.

В продължение на пет години след покупката собственикът се задължава да направи ремонт на къщата и да я приведе в нормално състояние.