Пазарът на имоти у нас е полупрозрачен, според индекса на консултантската компания JLL. България е на 42-ро място сред 99 страни, разглеждани в доклада, измерващ прозрачността на пазара на имоти и попада в една група с държави като Индия, Кения, Перу, Турция, Гърция, Чили, Ботсвана, Виетнам и други.

Според анализа на компанията групата на страните с полупрозрачните пазари е доминирана от нововъзникващи пазари. "Тези държави постигнаха стабилни подобрения през последните години, но трябва да се обърнат внимание на проблеми като корпоративното управление, за да преминат в групата на прозрачните пазари", се казва в доклада на консултантската компания.

България е с оценка от 2,87 точки. Колкото е по-ниска е тя, толкова по-прозрачен е пазарът на имоти, и обратното. Факторите, по които се определя оценката, са 210, което е увеличение спрямо броя им през 2018 г. Сред групите от фактори са инвестиционна ефективност, пазарни фундаменти.

17% срив на сделките с имоти в София заради пандемията

17% срив на сделките с имоти в София заради пандемията

Пазарът се възстановява след разрушителния април

Освен че попада в не особено престижната група на полупрозрачни пазари, България е и сред десетте най-непрозрачни имотни пазари в Европа. На първо място в негативната статистика е Беларус. Украйна, Сърбия, Словения, Хърватия, Турция, Гърция също са в групата, заедно с България.

Най-прозрачния пазар, според индекса е този в Обединеното Кралство, следван от САЩ.

Ето и топ десет:

  1. Обединено Кралство
  2. САЩ
  3. Австралия
  4. Франция
  5. Канада
  6. Нова Зеландия
  7. Холандия
  8. Ирландия
  9. Швеция
  10. Германия

Тези 10 пазара постигат високи оценки за прозрачност чрез технология, фокус относно устойчивостта, регламенти и подобрено проследяване на секторите.

Редица европейски пазари продължават да отбелязват напредък, като например Ирландия, която е сред страните с най-много подобрения, както и Франция. Швеция и Германия също отбелязват напредък, пише в анализа на консултантската компания.

Топ десет на най-непрозрачните пазари:

1.Либия

2.Етиопия

3.Ирак

4.Доминиканска република

5.Танзания

6.Сенегал

7.Гватемала

8.Кот д'Ивоар

9.Алжир

10.Уганда

Според анализа на JLL Африка, Близкия Изток и Латинска Америка са пазари, често затруднени от геополитически и икономически предизвикателства. С ограничена регулация съществуващи рамки, тези пазари са уязвими за регресия.

Инвестициите в недвижими имоти в Европа спаднаха с 19%

Инвестициите в недвижими имоти в Европа спаднаха с 19%

Сривът в глобален мащаб е над 33 на сто

Все пак добрата новина е,че 70% от изследваните държави отчитат напредък и вървят по пътя на прозрачността. Но въпреки това някои държави, които са отчитали голям напредък и са били сред лидерите по прозрачност, влошават положението си тази година.Това са Бразилия, Мексико, Турция, ЮАР, както и някои от развитите икономики. И Финландия, и Швейцария също са сред тях, макар че те остават в групата на прозрачните пазари все още.