Инвестициите в недвижими имоти в света се сриват с 33% през първото полугодие, след като пандемията оказа негативен ефект върху икономиките и намали сделките, съобщава Bloombergtv. В Европа инвестициите в имоти намаляват с 19%.

В Азиатско-тихоокеанския регион има най-голям спад, като обемите там намаляват с 45% спрямо предходния период. Това показват данните на брокерската компания Savills Investment.

В Америка инвестициите в имоти намаляват с 36 на сто с 19% в Близкия изток и Африка.

След като туристическата индустрия беше блокирана с месеци заради въведените ограничителни мерки, хотелите отбелязаха спад на инвестициите с 59% през първата половина на годината. Инвестициите в търговски площи за търговия на дребно намаляват с 41%. Индустриалните и жилищните имоти се представят по-добре.

До края на 2020 се инвестициите да останат под нивата от пандемията. Според Саймън Хоуп от Savills инвеститорите ще изчакват янота на пазара . Някои сектори може да се представят по-добре, тъй като инвеститорите се съсредоточават върху сигурни активи като логистичните и жилищните имоти, по думите му.

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Цените постигнаха най-големия спад от десетилетие

Международният валутен фонд прогнозира, че брутният брутен вътрешен продукт ще се свие с 4,9% през тази година заради развитието на пандемията. Главният икономист на МВФ Гита Гопинат заяви, че кумулативната загуба за световната икономика тази година и следващата в резултат на рецесията се очаква да достигне 12,5 трилиона долара.

Въпреки, че не малък този спад все още не може да се сравнянва с този от последната финансова криза през първата половина на 2008 г., когато инвестициите се свиха с 49% и продължиха да падат до средата на 2009 г., заяви Софи Чик от Savills.

Апетитът на милиардерите за сделки с недвижими имоти порасна насред пандемията

Апетитът на милиардерите за сделки с недвижими имоти порасна насред пандемията

Падането на цените създаде възможности за богатите инвеститори с дългосрочни перспективи