Цените на луксозните апартаменти в София през 2020 г. се задържат на достигнатите от предходната година нива — около €1 700 на квадратен метър, показват данните на Unique Estates. През второто полугодие на годината компанията отчита повишение на запитванията и продажбите както на къщи, така и на луксозни апартаменти.

Рекордната сделка през 2020 г. е за апартамент с площ 100 кв. м. Продажбата цена на имота, намиращ се в района на катедралата Александър Невски, е €4 400 кв. м. Друга знакова сделка е продажбата на 150 кв. м. апартамент в района на "Дондуков" 2. Цената е над €3 000 за кв. м.

Средната цена за центъра и района около Докторския паметник са около €2 000 за кв. м. Първоначално цените намаляха леко, тъй като районите са предпочитани за отдаване под наем или за предлагане чрез Airbnb. След началото на пандемията множество апартаменти излязоха на пазара.

При къщите, където се отчита осезаем ръст на сделките, средната цена е €1 365 на кв. м. Основен двигател са продажбите в Бояна и Драгалевци, посочват от Unique Estates. Там има и чувствителен ръст на цените. Данните на компанията показват и растящ интерес към райони като Лозен, Бистрица, Банкя, Владая, Панчарево и Железница.

Той се обяснява с двете вълни на локдаун и тенденцията за работа от къщи. "Много от нашите клиенти решиха да инвестират във втори крайградски дом, за да имат място, където могат да се установят временно сред зеленина, двор, въздух и повече пространство в случай на пандемия или други ограничения. Това търсене формира нов сегмент на пазара - покупка на втори дом около София, и върна интереса към редица позабравени райони", коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

Расте търсенето и по цялата Витошка яка, като то е концентрирано върху новопостроените затворени комплекси, посочват още от компанията.

Възстановяване на наемния пазар

Възстановяване на наемния пазар и стабилни цени очакват от Unique Estates през 2021 г. През миналата година компанията отбеляза ръст на сделките за наем на апартаменти в София, но умерен спад на цените - средно 8%. Прогнозата сега е с поетапното ваксиниране да се подновят пътуванията, а с тях - и търсенето на имоти за средносрочен престой.

Средните нива за София през 2020 г. са били €7,3/кв. м. Най-високи остават наемите в района на Докторски паметник и квартал Иван Вазов, като във втория цените през миналата година са достигнали €10/кв. м. В диапазона €7-8/кв. м се движат центърът на София и квартал Лозенец. Това са и районите с най-голям брой наемни сделки.

"Затварянето, ограниченото движение на хора през миналата година, както и изтеглянето на много оферти от наемния пазар доведоха до спад на цените, особено в централната част на града. От средата на 2021 г. обаче очакваме да започне възстановяване. Повечето наемодатели също са оптимистично настроени", коментира Зара Котева, мениджър на отдел "Луксозни и корпоративни наеми" в Unique Estates.

Според консултантите от Unique Estates през последните месеци се наблюдава промяна в структурата на наемите - много имоти за средносрочен престой се предлагат за по-трайно обитаване. Офертите са основно в централните райони и около Докторски паметник. Търсенето е предимно от млади хора, които работят онлайн за чужди компании или учат в западни университети и временно са на дистанционно обучение, както и от корпоративни клиенти. Много наематели обаче са склонни да подпишат договор за няколко месеца, което не се вписва в стандартните двугодишни договори, предлагани от наемодателите.

"Коронавирус кризата промени пазара и собствениците трябва да са по-гъвкави, ако искат бърза реализация на имотите си. Средносрочните наеми - от месец до година, са все по-разпознаваеми на пазара. Самите клиенти ги налагат като срокове", обясни Зара Котева.

Важни при избора на жилище под наем са фактори като близостта до парк, добрите отношения със съседи и етажната собственост, близостта до центрове за спорт и релакс. Все повече хора имат домашни любимци и готовността на наемодателите да ги допуснат в предлаганите имоти също се нарежда сред критериите за избор.

Наемателите на къщи са основно семейства с деца, като търсенето е основно за имоти с големи дворове, много зеленина, в много случаи - с басейн. Има и много запитвания за къщи в затворени комплекси в покрайнините на София. Предлагането на къщи под наем е ограничено и очакванията на Unique Estates са за лек ръст на наемите в краткосрочен план.