Барселона е една от водещите туристически дестинации. Притокът на туристи прави така, че цените на имотите и наемите в града да са при едни доста високи нива, което е напълно логично.

Когато към това добавим и факта, че Испания не е сред европейските лидери по заплати и стандарт на живот, а безработицата е при ниво над 20%, картинката за испанците изглежда още по-неприятна. Тоест, определено апартаментите в Барселона не са особено достъпни...

Сигурно ще си помислите от всичко казано до тук, че имотният пазар в Барселона е много по-недостъпен за испанците, в сравнение с например този в родната столица - София. А какво ще кажете, ако ви кажа, че ситуацията в родната столица не е особено по-добра...

Поскъпването на имотите в София, през последните две години - с около 30% за този период, в среда на далеч по-слабо повишение на реалните доходи на населението, прави така че, имотите в София да не са особено достъпни. Ситуацията се влошава и от факта, че наемите също се повишиха значително, през последната година-две.

И докато се разхождам из Барселона (понеже съм на почивка), няма как да не погледна, към нивата на цените и наемите на имотите в града. 

Среден наем на тристаен апартамент извън центъра на Барселона е при нива от около 875 евро, според статистиката на един от водещите сайтове, за имоти, който откривам. За сравнение, според роден сайт, средния наем в София, за подобен тристаен, извън центъра е 471 евро.

Дотук, нещата изглеждат сравнително добре, за живеещите под наем в родната столица.

Когато се вземат в предвид нивата на наемите обаче, те трябва да се съпоставят с дохода на живеещите в съответната дестинация. Според статистиката на изданието numbeo.com, средния чист доход на живеещите в Барселона е 1 361 евро. Или наемът, плащан от барселонци е 64% от дохода им.

За сравнение, средния чист доход на софианец, според същото издание е 560 евро. Или средния наем в София, е в размер на близо 84% от средния доход на столичани.

Всъщност не само наемите съставляват по-малък процент от доходите в Барселона. Въпреки, че като цяло потребителските стоки са средно с около 50% по-ниски в София, в сравнение с тези в каталунската столица, стандарта на живот в столицата ни, е с около 30% по-нисък, в сравнение с Барселона.

Това благодарение на далеч по-ниските доходи за столичани.

По отношение на инвестициите в недвижими имоти обаче, с цел отдаването им под наем, родната столица, все още е в по-изгодна позиция. Въпреки, че наемите са по-високи в Барселона, както вече уточнихме, доходността от наеми, при покупката на имот е по-лоша в Барселона.

Това, защото продажните цени на имотите в Барселона са три пъти по-високи от тези в София (извън центъра), докато нивата на наемите са около два пъти по-големи.

При средна цена за квадратен метър от 3 000 евро, извън центъра на Бърселона и наем от около 10 евро на кв. м., доходността от наеми в Барселона е 4%.

За сравнение при наем от 5.6 евро, извън центъра на София, и продажна цена от около 1 100 евро за кв. м., доходността на кв. м. закупен имот в София, от отдаването му под наем, възлиза на 6.1%.