Цените на имотите и наемите отбелязаха съществено повишение през последните няколко години. Само за последните две години, имотите поскъпнаха с около 30%, като с изпреварващ темп дори се повишиха нивата на наемите.

Ако сте решили да напуснете обитавания до момента имот или пък ви гонят от него, защото ще го продават (след силното повишение в цените) трябва да имате предвид, че реалността с която ще се сблъскате на наемния пазар ще е "брутална". Особено, ако не са ви вдигали напоследък наема.

При всички положения, ако търсите нов и модерен апартамент, излязъл на пазара през последните две-три години, трябва да сте наясно, че въз основа на високите цени, при които той е закупен и обзаведен и вероятността собственика му да се опитва да търси доходност между 4 и 5%, наемът който ще ви поискат за него е възможно да е с 50% по-висок от това, което сте плащали до момента (ако не са ви го повишавали през последните две години).

Бърза справка в имотния сайт imot.bg сочи, че средните наемни нива в София за 2-, 3- и 4-стайни имоти е 5.82 евро за кв. м. Сами смятайте колко квадрата ще са нужни за вас и вашето семейство и можете ли да си ги позволите? И разбира се в по-желаните квартали, нивата на наемите са и по-високи от средните.

Как лесно да определите какъв наем можете да си позволите?

С изготвяне на бюджет

Но както се казва "за всеки влак си има пътници". И може би по-правилния подход е първо да определите какъв наем можете да си позволите и след това да търсите обяви, които отговарят на този бюджет, или малко го надвишават, с идеята, че ще можете да леко да намалите от наема срещу по-дългосрочен ангажимент.

Започнете отзад напред. Включете всичките си месечни разходи, без наема, и вижте колко средства са ви необходими на месец за нормален живот. Разбира се не бива да забравяте и 10-те процента от месечния си доход, който да отива в спестовната ви сметка. След това извадете от дохода си тези разходи и горе долу това можете да отделяте, за да плащате за наемане на недвижим имот. Важно е да не забравяте, че в тази сума трябва да включите и другите разходи свързани с наема, като ток, вода, кабелна телевизия и други консумативи.

Правилото на 30-те процента

Повечето експерти препоръчват да не харчите повече от 30% от чистия си доход за наем. Или ако разполагате с месечен доход от примерно 1 500 лева, то сумата която трябва да заделяте за наем е около 450 лева.

За съжаление, това изглежда нереалистично за настоящия пазар на имоти. Защото въз основа на средните наемни нива от 5.82 евро, тази сума ще ви стигне за наемане на 40 квадратни метра. Нещата се подобряват значително, ако живеете с някого, или вече си имате половинка. Тогава при същия доход на вашия "съквартирант" жилището, което ще можете да наемите въз основа на посоченото правило, нараства до 80 кв. м. Това обаче, може да се окаже тясно, ако сте с едно, или две деца.

Предвид на факта, че наемите са далеч по-високи в момента, както и че средния доход на софиянци е под посочената сума, то по-реалистично, като че ли звучи "правилото на 40-те процента".

Правилото 50/30/20

Още един изключително лесен начин да определите какъв наем можете да си позволите. Съгласно това просто правило - 50% от дохода ви трябва да е за постоянни разходи, като наеми, комунални разходи, транспорт и др., 30% са за ежедневните разходи, а 20% за постигане на финансови цели. Съгласно това разпределение, то излиза, че за наем и другите си постоянни разходи не бива да заделяте повече от 750 лева. А това в най-добрия случай ще ви стигне за жилище с една спална от около 60 кв. м.

Разбира се винаги можете да решите да вземете по 5% от другите два раздела - тоест да намалите ежедневните си разходи до 25%, както и за постигане на финансовите си цели до 15%.

Дори и в този случай обаче, добавянето на още 150 лева едва ли ще ви купи кой знае колко допълнително пространство - около 10 кв. м. допълнителна площ, или същата квадратура в малко по-добър квартал. Но пак си е нещо.

Правилото на 40-те наема

Често наемодателите на Запад имат изискване към наемателите си, дохода им на година да е в размер поне на 40 наема. Явно има някаква икономическа логика за достигане на това съотношение, което да дава сигурност на наемодателите, че наемателите ще могат да си плащат разходите. Тази сигурност автоматично може да се ползва и от наемателите за същото спокойствие. Или казано по друг начин, ако доходът ви е 36 000 лева на година (двама работещи с по 1 500 лева), то месечния ви наем не бива да е по-голям от 900 лева. Едно четиричленно семейство определено би се вместило трудно в подобен наем, за тристаен, или четиристаен апартамент, с прилична локация в София.

Какъв наем ви дава спокойствие?

Правилата са си правила, а реалността е нещо съвсем различно. За съжаление тези правила, много по-добре се вписват на развитите пазари, където нивата на наемите са по-високи от тези у нас, но доходите са много по-високи.

И все пак, работейки и живеейки в България трябва да се съобразяваме с родната действителност. А тя е такава, каквото е. Ето защо трябва да плащате такъв наем, който ви дава спокойствие и комфорт на вас и вашето семейство, в съответствие с доходите, които получавате. Всичко останало са просто препоръки и добри пожелания.