Скучната тайна на богатството е... да живеете под възможностите си. Какво точно обаче означава това?

За да се разбере по-лесно ще дам един пример. Ако имате спестени 20 000 евро (около 20% от стойността на имот за 100 000 евро), то покупката на тристаен апартамент от 100 кв. м. изглежда разумно решение...

И това може наистина да е така, ако искате да живеете в собствен имот, обзаведен според вашите лични предпочитания и без опасност да ви изгонят във всеки един момент.

И все пак това ли е най-разумното решение от финансова гледна точка? Именно това ще разгледаме в този материал въз основа на текущите цени на имотите и наемите в София - най-големия и ликвиден пазар на недвижими имоти в страната.

Наем или покупка на жилище: Как да определите по-добрия вариант?

Наем или покупка на жилище: Как да определите по-добрия вариант?

Няколко опции

Да живеете под възможностите си в разглеждания случай може да означава две неща. Първо да си купите по-малък апартамент -например двустаен за 65 000 евро, или да живеете под наем в тристаен апартамент. Какво ще спестите с това? Да кажем, че изберете варианта с живот под наем в тристаен апартамент, който към момента можете да намерите за около 400 евро обзаведен според данни на един от водещите сайтове за недвижими имоти.

Това би бил разходът ви спрямо варианта от вноска всеки месец в размер на 500 евро за ипотечен кредит от 85 000 евро (отпуснали сме 5 000 евро за разходите по транзакцията и минимални ремонтни дейности), по 25 годишен кредит, където сте дали 20-те си хиляди спестени евро като първоначална вноска.

При положение че ще живеете под наем, 20-те хиляди евро, които иначе бихте дали за първоначална вноска, поверявате на професионален мениджър, който ви носи 8% годишна доходност (или по-скоро насочвате към добре подбран и широкодиверсифициран индексен фонд в България или чужбина). В допълнение в този фонд ще внасяте и сумата от 100 евро всеки месец (разликата между по-високата ипотечна вноска и наема).

Най-интересните обяви за имоти в София

Най-интересните обяви за имоти в София

Кои са най-скъпият и най-евтиният предлагани апартаменти?

След двадесет и пет години при тази инвестиционна схема, при която ползвате същия тристаен имот (който иначе бихте си купили), но под наем, вашата инвестиция би се превърнала в 227 000 евро (разбира се, ако правилно сте подбрали инвестицията си и тя е отговорила на заложените върху нея очаквания).

Дали бихте продали тристайния апартамент от 100 кв. м. за подобна сума след 25 години (който вече е станал ваша собственост)? Това вече всеки сам трябва да прецени за себе си. Трябва да отбележим още, че собствеността на имот има някои скрити отежняващи разходи, които не сме взели под внимание - такси и данъци, разходи за ремонт и поддръжка и др.

Естествено критично за целия този сценарий е първо да реализирате доходност от 8% в дългосрочен план, както и нивата на наемите да се запазят при настоящите си нива. Ако наемите растат, то за да постигнете подобен резултат, ще трябва да направите нова саможертва и да намалите размера на апартамента, който ползвате под наем, ако искате да внасяте същата по размер разлика, с която вноската по кредита е по-висока от наема.

Трябва да имате предвид, че ако не достигнете подобна доходност, то всички тези усилия с инвестициите могат да се окажат безсмислени и дори по-лоша алтернатива пред покупката на имот.

Към кого да се обърнете за подходящ съвет за вашите финанси?

Към кого да се обърнете за подходящ съвет за вашите финанси?

Ето няколко идеи

Например, намаляване на доходността от инвестициите през следващите двадесет и пет години до 6% би се превела като спестена сума от 153 000 евро. Или стойността на имота след този период (с отчитане на инфлацията) е възможно да е далеч по-висока. Нещата силно зависят и от това каква сума сте спестили като самоучастие.

Например, ако имате 40 000 евро, нещата сериозно се променят. В такъв случай дори и при доходност 7% за посочения период след 25 години ще имате спестени близо 300 000 евро. Или за да е била покупката на имота по-удачен вариант, то цената на квадратен метър на имота, трябва да се е повишила до 3 000 евро!

Има разбира се и среден вариант, да си купите по-малък апартамент (за 65 000 евро). Това също е един вид да живеете под възможностите си, като няма да се лишите от основните предимства на това да живеете в собствено жилище и средствата ви да се капитализират с по-ускорени темпове. В този случай можете да дадете 13 000 евро като самоучастие (20% от стойността на имота), а останалите 7 000 евро да поверите на управление.

Имотите в България - сред най-бързо поскъпващите в Европа

Имотите в България - сред най-бързо поскъпващите в Европа

Цената на жилищата скача над средното за ЕС

Останалите 57 000 евро (отново с 5 000 евро за данъци такси и реновиране) теглите назаем от банката, като ипотечната вноска е 330 евро. Или можете да довнасяте 170 евро в спестовната си сметка, което е разликата с по-голямата вноска, ако си бяхте купили по-голям апартамент. При доходност на тази инвестиционна схема ще разполагате с апартамент от 65 кв. м., както и спестени 243 000 евро след 25 години.

Дори ако намалим очакваната доходност на 7% в следващите 25 години, отново ще имате апартамент плюс спестени 171 000 евро спрямо апартамент с 35 кв. м. по-голям в другия случай. Това ще е "цената на лишенията ви за един по-дълъг период от време".