Кризата с COVID-19 доведе до временен застой на имотния пазар във Варна и региона, но след края на извънредното положение търсенето и предлагането на жилища се възстанови. Тези изводи направиха участниците в първата онлайн дискусия на Imoti.net.

"През март и април бяха оттеглени около 40% от офертите, а купувачите намаляха с около 30% Но през май купувачите се върнаха почти на същите нива от преди кризата. Започнаха активно да се правят огледи и се възобнови търсенето, но предлагането все още се възстановява", заяви Теодора Димитрова, председател на Съвета на директорите на "ЕРА БЪЛГАРИЯ". Според нея купувачи, които очакват спад на цените на имотите, което е причина част от продавачите да отлагат пускането на имотите си на пазара.

Дали ще има спад в цените е все още трудно да се прогнозира, заяви още тя. В предишни години ръстът достига до 10%, нормално е той да спадне, но все пак много зависи от търсенето. "Към момента имаме договаряне на цени в рамките на средно 10% надолу", заяви Димитрова.

Промяна в търсенето

Търсенето на къщи извън големите градове продължава да нараства. В морската столица тази тенденция се е засилила след извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса.

"Във Варна забелязваме едно значително увеличение на търсенето на къщи и вили. Ръстът е с между 60% и 70% повече спрямо същия период на миналата година. Нагласите на хората се промениха по време на извънредното положение и сега хората се оглеждат за жилище с двор. Това е една тенденция, която според мен ще повлияе на цялата 2020 година", прогнозира Теодора Димитрова по време на дискусията, модератор на която беше мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

От Пощенска банка също отчитат ръст на запитванията за финансиране на подобни имоти. Според Николай Лазаров, началник управление "Продажби индивидуално банкиране" в Пощенска банка, клиентите се интересуват от по-големи и качествени жилища.

Над 50% срив на сделките с имоти в България през април

Над 50% срив на сделките с имоти в България през април

В шестте големи града у нас пазарът на жилища е засегнат след обявяване на извънредното положение

Кризата с коронавируса е довела до спад в сделките, които през април и май са достигнали нивата от 2019 година. "Важно е да отбележим, че 2019 беше една успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Така че задържането на тези нива е един изключително добър сигнал за последващия период", заяви Лазаров.

Купувачите са променили поведението си и бързо са се възползвали от каналите за продажба, които банката предлага, сред които видео консултирането, дистанционното подписване на договор за кредит, кандидатстването и одобряването по телефона, посочва още той.

Наеми

Във Варна и региона експертите отчитат че, наемите ще намалеят средно със 100 лв. Това се дължи на отлива от студенти. Част от апартаментите, които се отдават под наем на хотелски начала ще излязат на пазара за дългосрочно отдаване под наем, прогнозират брокери.

Цени

Председателят на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП) - Георги Шопов припомни, че по време на кризи, цените на златото и имотите се покачват. "Не виждам обективни причини цените на имотите да намаляват. Това е сигурен остров за финансите на хората", заяви той.

Според асоциацията кризата с COVID-19 е отложила във времето намерението за покупка на жилище, а не е причина за отказ от това намерение.

"Последните три седмици виждаме не само връщането на предишните нива на огледи и подписване на договори от преди паузата, но дори по-голям обем спрямо същия период на миналата година", заяви Шопов.

Според него по време на пандемията строителството не спира защото дейностите се извършват на открито и с голяма дистанция. След отшумяване на кризата от асоциацията отново ще настояват за въвеждане на електронно разрешително за строителство. Според Шопов с въвеждането му ще се постигне прозрачност в процеса.

С колко поевтиняха имотите в различните квартали на София?

С колко поевтиняха имотите в различните квартали на София?

Засилва се интересът за покупка на къщи извън града