Драстичен спад от 55% на покупко-продажбите на недвижими имоти у нас показват данните на Агенцията по вписванията, предоставени на "Капитал". През април в страната са изповядани 7678 покупко-продажби, в сравнение с година по-рано, когато са били 17 113. В данните са включени сделките с всички видове сгради и земеделски земи, минали през нотариус, с изключение на сделките, които са направени "на зелено".

През април в София са изповядани 1590 покупко-продажби - с 33% по-малко на годишна база. През същия месец на 2019 г. сделките са близо 2400.

В другите големи градове покупко-продажбите бележат спад с около 50%. Сделките в Пловдив през миналия месец са 660, което е с 49% по-малко спрямо година по-рано. Във Варна спадът е с 44% със 604 сделки през април. В Бургас са изповядани 254 сделки, което е спад от 48%. В Стара Загора и Русе спадът е по-сериозен, съответно 56% надолу и 58%.

Делът на сделките в шестте големи града общо за април и март нараства до 41%, а през април - до 45% от всички в страната. За сравнение - година по-рано той се движи около 36%. Това също показва, че замръзването на пазара заради извънредното положение е още по-голямо в районите на по-малките населени места.

С колко поевтиняха имотите в различните квартали на София?

С колко поевтиняха имотите в различните квартали на София?

Засилва се интересът за покупка на къщи извън града

Март

През този месец най-голям отлив от покупко-продажби има в Пловдив - 23.8%,. сделките за този месец намаляват на 962. В Пловдив се бележи най-значителният спад за цялото първо тримесечие - 10% спрямо същия период на 2019 година, когато пазарът на имоти бе оживен заради статута на града - европейска столица на културата.

Със 17% (1959 сделки) се свил пазарът в София. За тримесечието столицата бележи спад с 6%. В Бургас спадът е 17%, като за тримесечието сделките в града са намалели с 9% до 1265.

През първото тримесечие Варна отбелязва 65 ръст на сделките до 2555. През март обаче спадът е цели 12%. Най-слабо засегнат сред по-големите градове в България е Стара Загора. Там покупко-продажбите спадат с 11.4% (на 343), но през първото тримесечие в града се отбелязва 11% ръст на този тип сделки.

Пазарът на имоти насред пандемия: символичен спад на цените у нас и над 50% срив в предлагането

Пазарът на имоти насред пандемия: символичен спад на цените у нас и над 50% срив в предлагането

На практика продажбата на жилища в България спря, въпреки бързата реакция на брокерите, които въведоха употребата на 3D огледи

Като цяло в страна спадът започва по-сериозно през втората половина на март, когато започнаха сериозни мерки във връзка с ограничаването на разпространението на вируса. Спадът тогава е спадът е 27.5% на годишна база - изповядани са 11.8 хил. покупко-продажби при почти 16.3 хил. година по-рано. През първата четвърт на 2020 г., покупко-продажбите в страната са 37.7 хил. - с 6% по-малко на годишна база.