Приходите от пазара на умните домове (smart home) в световен мащаб ще достигнат 158 млрд. долара в следващите четири години, пише World Property Journal, цитирайки информация на Precise Security.

Очакванията са системата за интелигентни домове да продължи бързото си разширяване, най-вече заради скоростта, с която се внедрява 5G технологията. За сравнение през 2017 г. пазарът на умни домове бе оценен на 43,4 млрд. долара. Оттогава индустрията удвои приходите си и се очаква да достигне стойност от 91 млрд. долара тази година. Статистиките сочат, че общият пазар ще отбележи годишен темп на ръст от 15% до 2024 г.

Съединените щати са лидери в Smart Home индустрията

Географски погреднато САЩ са най-големият пазар за интелигентни жилища в света с 27,6 млрд. долара през тази година. Китай се класира на второ място с печалба от 20,8 млрд. долара. Япония се класира като пета по големина индустрия за интелигентни домове в световен мащаб с приходи от 4,7 млрд. долара. Данните за 2020 г. показват, че една трета от собствениците на интелигентни устройства за дома са от поколението на милениълите.

Интелигентните уреди генерират най-много печалби

Технологията за интелигентни домове осигурява на собствениците си сигурност, удобства, енергийна ефективност и комфорт, като им позволява да управляват устройствата си чрез приложения. Статистиката показва, че навлизането на умни устройства в домакинствата ще се покачи до 9,3% през тази година и ще продължи да нараства до 19,3% до 2024 г.

Разделени по категории, умните уреди генерират най-значителния дял от общите приходи на пазара. Очаква се потребителите да похарчат 21,5 млрд. долара в световен мащаб тази година за устройства, които могат да се свържат и управляват чрез смартфони или таблети. Очаква се този сегмент на пазара да скочи до 39,6 милиарда долара до 2024 година.

Според прогнозите собствениците на къщи по целия свят ще похарчат 19,4 млрд. долара за системи за сигурност през настоящата година. Покупките ще са най-вече на интелигентни охранителни камери и умни ключалки. През следващите четири години тази сума се очаква да се удвои и да достигне стойност от 35,6 млрд. долара през следващите четири години.