Динамичен пазар с растящи цени на имотите - това накратко характеризира актуалното състояние на пазара на недвижимите имоти от началото на годината в Пловдив и региона. Това стана ясно по време на бизнес дискусията на сайта за обяви за недвижими имоти Imoti.net, която се проведе в града под тепетата.

В експертната работна среща на тема "За по-добра среда на живот в Пловдив", участие взеха близо 100 представители на сектор недвижими имоти, а водещ беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

Търсенето надвишава предлагането на имоти в града, което определя 16% среден ръст в цените. Броят на издадените разрешителни за строеж през изминалата година в Пловдив е значителен, но едва при 60% от тях започва строителство, тъй като има проблем с финансирането. Това мнение изразиха брокери на недвижими имоти.

Предпочитаните райони в града са кварталите Каменица, Кършияка, Смирненски и Западен. По думите на Гергана Рангелова от Арко Риъл Естейт, средните цени на жилище са около 1000 евро на кв.м., а в центъра достигат до над 1300 евро на кв.м. При новото строителство и сделките "на зелено" цените на имотите са в много широк диапазон - от 650 до 1500 евро на кв. м.

От 2020 г. се забелязва изключително голям интерес към селата в Пловдивска област. Търсят се къщи на 10 км от града на цена около 80 хил. евро, а купувачите са млади хора от IT сектора, които могат да работят дистанционно.

Спроед Даниела Иванова от Пощенска банка 75% от кредитополучателите в Пловдив са на възраст до 45 години, а средният им доход през 2021 година се е увеличил с 27%. Усвоените жилищни кредити през първото тримесечие на тази година са с 36% повече спрямо същия период на изминалата година, като средният размер на кредита е пораснал с 8%. Жителите на града предпочитат по-големи жилища - с три и повече спални, както и завършен тип имоти.

По данни, представени от. ас. д-р Мирослав Владимиров, преподавател в Икономическия университет във Варна и член на Съвета на директорите на Ера България инвестициите в недвижими имоти у нас са 2,5%, което е доста под средното за ЕС - 5,6%. По-малко от нас в имоти инвестират в Гърция, Полша, Словения, Ирландия и Латвия, а най-много инвестират в Германия, Белгия, Франция, Кипър и Финландия.

Той посочи две възможности за развитието на пазара на недвижими имоти у нас през следващите три години. Първата е спад на цените на имотите, рецесия, увеличаване на безработицата, спад в доходите на домакинствата, положителни лихвени проценти и затихване на инфлацията. Втората е ръст в цените на имотите, ръст на доходите, икономически растеж, устойчива заетост, отрицателни лихвени проценти и повишаване на инфлацията. По негово мнение втората възможност е по-вероятна, но големият неясен фактор е войната в Украйна.