Цените на жилищата ще паднат с още 10% в САЩ и по света през следващите няколко години, на фона на лихвите, които ще остават високи. Това коментира икономистът от Харвардския университет Кенет Рогоф пред Bloomberg.

Въздействието на "агресивните" кампании за повишаване на лихвените проценти от централни банки като Федералния резерв на САЩ може да дават по-бавни резултат, а в същото време може да има повече "болка" за жилищния пазар.

"Ако се случи така, както смятам - лихвените проценти ще останат високи за известно време и вероятно ще има още много корекции надолу на пазара", казва той а по отношение на цифра прогнозите му са за около 10% спад.

Фед повишаваше лихвените проценти през по-голямата част от 2022 г., за да овладее инфлацията. Централната банка на САЩ агресивно повиши лихвите от почти нулеви нива до диапазон между 4,25% до 4,50%.

Цените на жилищата в Канада се сринаха, както никога досега

Цените на жилищата на един от най-големите имотни пазари в света се сринаха, както никога досега

Общият спад от пика през февруари достигна 13,2%

В резултат на това жилищният пазар в САЩ рязко се охлади, заради повишаване на лихвите по ипотечните кредити.Закупуването на имот вече е по-скъпо за купувачите на жилища, което предизвика криза на достъпността в САЩ, като експерти прогнозират, че най-лошото тепърва предстои.

Бившият главен икономист на Международния валутен фонд смята, че инфлацията ще спадне до около 2,5%, а не до целта от 2%, на която се надяват служителите на Фед.

"Лихвените проценти няма да паднат до същото ниво, както бяха преди", коментира още Рогоф.