Цените на жилищата в на един от най-големите имотни пазари в света Канада през 2022 г. се сринаха, както никога досега в историята. Това се дължи на нарастващите лихвени проценти, които наложиха пазарна корекция, пише Bloomberg.

Цената на жилищата в страната падна с 1,6% през декември до 730 600 канадски долара (505 400 евро) с което общият спад от пика през февруари достигна 13,2%, според Канадската асоциация за недвижими.

Миналата година беше белязана от най-големия спад на цените за календарна година от началото на водене на статистиката ( 7,5%).

Канада забрани на чужденците покупки на жилища

Страната с един от най-недостъпните жилищни пазари в света забрани на чужденците покупки на жилища

От началото на тази година

Опасността икономиката да навлезе в рецесия и предупреждението на Централната банка на Канада за повече повишения на лихвите, може да изправи жилищният пазар пред продължителен натиск през следващите месеци.

Много купувачи са сключили сделки за заем с плаваща лихва за покупки по време на бума на недвижимите имоти в Канада от епохата на пандемията. Загубата на работа, заради икономическо забавяне също би затруднила хората да се справят с плащанията по заеми. Според икономисти, анкетирани от Bloomberg Канада ще навлезе в рецесия през първата половина на тази година.

Спадът на цените на жилищата досега, до голяма степен се дължеше на отдръпването сред купувачите, които намаляха, заради по-високите лихвени проценти.

Броят на продажбите през декември, сравнение с предишния месец се е повишил с 1,3%, докато новите обяви са намалели с 6,4%, тъй като повече бъдещи продавачи са избрали да изчакат.

Пазарът на жилища в Германия е изправен пред сериозен спад в цените

Пазарът на жилища в икономика №1 в ЕС е изправен пред сериозен спад в цените- до 25%

Имотният пазар там вече започна да се охлажда

Засега спадът в цените не изглежда достатъчен, за да привлече повече купувачи. От рекордно ниските 0,25% миналия март Канадската централна банка повиши референтната си лихва до 4,25%, което означава, че потенциалните купувачи, които търсят 5-годишна ипотека, ще се изправят срещу лихви от 6,5%.

Въпреки спада през изминалата година, цените по време пандемията се повишиха толкова бързо, че националният бенчмарк през декември остана с 33% по-висок, отколкото беше преди три години.

Потъващият пазар на жилища в Швеция  е предупреждение за света

Потъващият пазар на жилища в тази скандинавска страна е предупреждение за света

Пазарите на жилища по целия свят се охлаждат, но цените не падат навсякъде

Доклад на Royal Bank of Canada показа, че за типичния купувач с ипотека, достъпността на жилищата се е влошила до най-сериозното си ниво, защото лихвите по ипотечните кредити са се повишили, а цените са все още високи.