Цените на жилищата в Обединеното кралство през юни нараснаха с най-бързия годишен темп от 17 години насам, пише Bloomberg.

Ръстът на цените е 13,4% на годишна база, което е най-голямото нарастване от ноември 2004 г., според Nationwide Building Society. На месечна база цените се повишават с 0,7%. Това е третото поредно месечно увеличение.

Търсенето на жилища се покачва благодарение на по-завишеното търсене имоти извън градовете, след почти година и половина блокировки.

Данните по региони показват, че във всички части на Обединеното кралство се наблюдават покачващи се цени. Най-сериозно е поскъпването на имотите в Северна Ирландия и Уелс съответно с 14% и 13,4%. В Шотландия и Лондон се отбеляза ръст от 7,3% при 4,8% през предходното тримесечие.

Средната цена на имотите, които излизат на пазара, се е повишила до трети пореден рекорд тази година от £336 073, показват данни на сайта за недвижими имоти Rightmovе.

Броят на продажбите обаче изглежда ще намалява. През май сделките за покупка са се покачили със 17%, спрямо същия период на 2019 г., след като продажбите през април, които се бяха увеличили с 45% в сравнение с две години по-рано.