Според бизнес медията Thisismoney.co.uk, след снощи британските вложители в български недвижими имоти вече трябва да се страхуват. В България цените са ниски, а климатът прекрасен. Но вече има опасност за парите, вложени в жилища.

Става дума за спора между еколозите и строителите на пет-звезден курорт наречен Златната перла, изградена в природен парк Странджа, за който случай Money.bg вече писа. Редица британци са инвестирали в комплекса от 120 жилища, в които изобилстват плувните басейни, ресторантите, има спа и частен плаж.

„Но Световният фонд за дивата природа принуждава официалните лица да отменят разрешението си за строеж, тъй като се нарушават екологичните правила на Европейския съюз да се строи курорт в парка".

WWF е писал на Европейската комисия с искане да се намеси, за да бъде преустановен строежа. Било е алармирано, че Златна перла не е единствения комплекс, привличащ интересите на чуждите инвеститори, който може да бъде съборен с булдозери. Освен това е отправено питане за други наскоро построени комплекси на Черноморието и в популярния ски курорт Банско. (!)

Както установиха последните данни, средната цена на жилищата във Великобритания възлиза на 200,000 паунда. Обичайната цена на жилищата в България е между 40 и 50 хиляди паунда, като обикновено за тях се изисква капаро от 30%.

Бизнес медията е говорила с английско семейство на средна възраст, вложило 50 хиляди лири в проекта. Госпожа Смит казва следното: „Мислехме, че с членството на България в ЕС стойността (на имота) ще се повиши, но изглежда правилата на ЕС поставят всичко на риск". Друга дама-инвеститор казва: „Определено съм нервна. Това са много пари и не искам да ги загубя".

Златната перла е била предлагана на британците от три брокерски агенции. Едната от тях, E&D от югозападен Лондон, с мениджър Анатоли Иванов, е помогнала на 20 или 30 британеца да си купят имот там. Почти всичко е било разпродадено, преди новината-бомба да избухне. Общо 67 британеца са инвестирали в обекта.

Иванов твърди, че инвеститорите не трябва да се боят за парите си и се надява строежът да завърши. Той казва: „Не мисля, че има от какво да се боят нашите клиенти. Договорът им позволява да си поискат парите обратно, ако желаят".

Но Стюърт Лоу, управителен директор на инвестиционната компания в недвижими имоти не вярва, че всеки пазар е сигурен: „Въпросът е с кого си имате работа. Трябва да сте изключително внимателни".