Въвеждането на валутния борд у нас е едно от най-хубавите неща в икономически план у нас в най-новата ни история. Това заяви за предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air финансистът - доцент Красимир Ангарски, наричан "бащата на валутния борд в България".

Той е категоричен, че страната ни е изцяло готова за влизане в еврозоната и предвид, че от години сме във валутен борд и сме вързани към еврото, реално можем само да печелим от въвеждането на единната европейска валута.

"Аз не знам в годините на прехода да има друг такъв закон, който да работи безотказно като закона за валутния борд. Стив Ханке навремето предрече, че валутният борд ще се провали, но ето - 25 години по-късно той работи безотказно", коментира Ангарски.

Управителят на БНБ: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задачи през следващата година и половина

Управителят на БНБ: Влизането в Еврозоната ще бъде една от стратегическите задачи през следващата година и половина

"Допълнителните постоянни бюджетни разходи засилват риска от инфлация", коментира Димитър Радев

Според него основен проблем е липсата на адекватна разяснителна кампания от страна на политиците у нас относно влизането на България в еврозоната - естественото продължение на валутния борд.

"Ние на практика сме въвели еврото, защото сега можеш да отидеш до банката и да ти сменят по фиксирания курс колкото искаш валута. След като еврото стане официална валута у нас обаче ние ще спечелим от транзакциите, които сега се обръщат от една в друга валута, ще спрем да "храним" банките излишно(...)

Еврото на практика е въведено, сделките с имоти са в евро, всичко върви в евро. Ама щели да фалират някои банки, Франция и Германия някога можело да върнат франка и марката. Добре, ако това стане, ние ще си върнем лева и готово", разказва финансистът.

Красимир Ангарски подчерта, че дори да има спекулативна инфлация, то тя ще отшуми много бързо - в рамките на седмици, какъвто е опитът от всички държави в еврозоната.

Колкото до историята на въвеждането на валутния борд преди 25 години у нас, финансистът си спомня как благодарение "връзването" на лева към германската марка хиперинфлацията и тежката икономическа криза у нас са останали в историята.

"Аз тогава се преборих институцията Българската народна банка да остане, защото имаше идея тя да бъде закрита и единен финансов контрол да се упражнява от Швейцария. Аз казах твърдо не", спомня си Ангарски, наричан още "архитект на валутния борд", по онова време министър без портфейл.

Той допълва, че не му се мисли каква би била съдбата на България, ако не бяхме вързали лева към марката.

Митове и легенди за раждането на Валутния борд

Митове и легенди за раждането на Валутния борд

Четвърт век Паричният съвет охранява финансовата стабилност на България