Съществуват рецепти за всичко в света. Има рецепти за готвене, където всяка съставка е важна. Има практични съвети за успешно пътуване, забавна почивка и много други.

Разбира се, има и готови формули за това как да управлявате парите си интелигентно и рационално. 

Предлагаме ви шест важни правила, спазването на които ще помогнат за подобряване на финансовото ви състояние сега и в бъдеще. 

1. Планиране на бюджета по формулата "20-30-50"

Идеята на това правило за планиране на личните финанси е: 

• 20% от дохода трябва да бъде запазен за дългосрочните цели (например пенсиониране) или насочен към изплащане на дълга. 

• 30% е максималната сума, която трябва да харчите за разходи по жилището. 

• Можете да изразходвате 50% от доходите си за всичко останало. 

Важно е да се отбележи, че процедурата за разпределяне на разходите за различните нужди трябва да бъде точно както е посочено по-горе: първо, спестяваме или погасяваме дълга и едва след това харчим за всичко останало. 

Това правило помага да се води здравословен финансов живот и да се постигнат дългосрочните финансови цели.

Ако успеете да спестите 20% от дохода си, тогава вече сте по-проспериращ от много хора и сте по-близо до целта си, тъй като повечето не само не могат да спестят, но често дори не мислят за това. 

30% е сумата, която можете "да се отпуснете за жилище", било то под наем или ипотека. Ако се придържате към посоченото правило, то това ще бъде оптималното решение, което ви позволява да не се ограничавате от другите разходи. 

Ако искате, например, да харчите 31% по жилището, тогава трябва да разберете, че този 1% ще бъде за сметка на нещо друго. Можете да го извадите от 20-те процента за спестявания или от 50-те процента за други разходи. 

 

Снимка 230217

Източник: iStock

2. Месечните разходи, умножени по 6 - това е вашият резервен фонд

Имате ли фонд в случай на непредвидени разходи? Експерти казват, че такъв фонд трябва да бъде в размер шест пъти по-голям от вашите месечни разходи. 

Някои експерти дори смятат, че е необходимо да се създаде такъв резервен фонд, чийто размер да равен сумата на разходите ви за 12 месеца, други говорят за три месеца. 

Във всеки случай, всички експерти в областта на финансовото планиране посочват, че такъв фонд е необходим. 

Фактът е, че никога не знаем какво може да се случи с нас. Хората временно губят способността си да работят, уволняват ги, възникват здравни проблеми - все ситуации, които изискват сериозни финансови резерви. 

Във всеки от тези случаи трябва да имате фонд "бели пари за черни дни", който да ви позволи безболезнено да оцелеете в труден период от живота си. 

Снимка 330963

Източник: iStock

3. Размерът на ипотеката - годишният доход умножен по 2,5

Това е друга формула за успешно финансово планиране, която ще ви позволи да плащате до 30% от дохода си за ипотека. 

Това означава, че ако годишният ви доход се умножи по 2,5 - това е оптималната сума, която можете да вземете като ипотечен кредит. 

4. 120 минус вашата възраст - формулата за инвестиране

Когато правите инвестиционен портфейл, избирането на активи за него активи може да доведе до затруднения. 

Това наистина е труден въпрос и често отлагането му за по-добри времена може да ви струва пари. 

Но, за щастие, експертите са разработили идеалната формула, за да оптимизирате позициите си. 

Според нея процентът на инвестираните в акциите средства се изчислява на 120 минус вашата възраст. Ако сте на 40 години, 80% от инвестициите трябва да бъдат инвестирани в акции и 20% в облигации. 

С нарастването на възрастта все повече трябва да влагате в облигации и по-малко в акциите. 

Това е доста проста формула, но премахва ненужната съмнения при избора на инвестиционна стратегия.

Снимка 299887

Източник: iStock

5. Приходите, умножени по 25 - спестяване за пенсиониране

Колко пари планирате да спестите за пенсиониране? Някои експерти смятат, че е необходимо за тази цел да се отделят 4% от дохода, за да се спести достатъчна сума към момента на пенсиониране.

Ако спазвате тази препоръка, вероятността вашите спестявания да ви осигурят приличен живот до неговия край е висока.

Това е доста консервативен подход, защото вашият доход когато сте в активна позиция вероятно е доста по-голям от разходите ви, а никой не може да предвиди какви ще бъдат те след като се пенсионирате. 

6. Вашата годишна заплата, умножена по 10 - размер на застраховката за живот

Понякога е трудно да определите за колко да застраховате живота си. 

Много хора обаче мислят и то с основание за животозастраховане, защото ситуациите в живота са много различни и не винаги са благоприятни. 

Особено, ако имате семейство и деца, това е добра причина да помислите как да застраховате живота си, за да осигурите по-добра финансова сигурност за вас и близките ви.