По-малко от 10 процента от спестяванията си българите инвестират  в ценни книжа. Страхът, както и ниската финансова култура, са основните фактори които ги спират от участие на фондовия пазар, коментират експертите, коментира в ефира на БНР Георги Български от фондовата борса. 

За сравнение делът на инвестициите на европейците в такива инструменти надхвърля 30 на сто.  

При ниските лихви по банковите депозити  вариантът за инвестиции, който повечето българи търсят, са имотите. Но когато парите не са достатъчни за мащабна сделка и все пак не са за пренебрегване, алтернатива са именно ценните книжа, смята експертът. 

„Това, което е важно да се вземе предвид, е доходността, която целим да постигнем. Възможностите на съответното физическо лице да поеме риск, времеви хоризонт, данъчен режим, ликвидни ограничения”, посочва Георги Български.  

Той съветва тези инвестиции да се правят със съдействието на инвестиционен консултант, защото българинът не се отличава нито с достатъчно финансова култура, нито с финансова дисциплина. 

Страхът е сред основните фактори, които спират от участие на фондовия пазар. Затова, според експерта,  е много важно „да не се слагат всички яйца в една кошница”, да се разпределя рискът в различни типове и в различни инструменти и да се инвестира на капиталов пазар тази част от спестяванията, с която сме готови да се разделим.