Според последния доклад на Middle East Eye сред иранците се наблюдава тенденцията да изнасят инвестиционните си средства от страната и да ги влагат в чужбина. И изглежда, че са склонни да заменят една държава с кризисна икономика с друга: в Турция се отчита рязък скок в покупките на движими имоти от иранци.

Дава се пример с ирански икономически емигрант, който споделя пред Middle East Eye, че за да оцелее и подобри живота си решил да емигрира в Турция. А иранската валута е загубила стойността си даже спрямо сриналата се турска лира и спестяванията се превръщат в едно нищо.

Освен това турската валута е както преди доста по-достъпна за иранците от долара и верото. Затова първата работа на решилите да напуснат страната е да се преместят в Турция, даже в действителност след това да имат намерение да емигрират в Европа или САЩ.

През миналата седмица иранската валута за първи път, откакто Доналд Тръмп извади САЩ от ядрената сделка, се търгува при курс над 150 хиляди риала за един долар в обменните бюра на Техеран. Рязкото падане на риала от 140% се обяснява с очакваното въвеждането на новите американски санкции срещу страната.

В Техеран и другите ирански градове през последните седмици жителите трескаво се редят на опашки, опитвайки се обменят парите си в долари. Те обаче имат право да получат желаната валута само след представянето на самолетен билет за чужбина. От магазините също изчезнаха редица стоки, които са вносни ли произвеждани на основата на вносни суровини.

В същото време от началото на годината турската лира е спаднала с 40% по отношение на долара, заради вътрешните икономически проблеми на страната и изострените отношения със САЩ. Но това кризисно състояние на страната не отблъсква иранците.

Според турската статистическа служба TUIK броят на недвижими имоти, купени от иранци в Турция, за първите шест месец а е скочил до 944, докато за цялата 2017 г. той е бил 792. И това е само началото на тенденция, която ще се задълбочава с икономическия крах на Иран, смятат експерти.

Турция е открита за търговия с Иран, тя продължава да купува ирански петрол, въпреки натиска на САЩ. Сближени пред лицето на общия враг много турски организации са открити за иранците, турските банки лесно предоставят заеми на иранци, докато Техеран се опитва да издържи на бурята, пише vestifinance.ru.