За "влиятелния" Instagram инфлуенсър Hushpuppi (с истинско име Рамон Олорунва Абас), живеещ в частен самолет и лукс за пред своите 2 милиона последователи, именно помпозността се оказа факторът, довел до неговия крах.

Произходът на парите му повдигаше многократно въпроси сред аудиторията. Явно сега и ФБР са се зачудили същото. Отговорът не е далеч от представата за "нигерийския принц", който прави имейл измами, предават от Zero Hedge.

Според показанията на ФБР пред федералния съд в Калифорния, Абас участва в "схема за пране на пари, получени от бизнес и други измами."

Така Hushpuppi се е сдобил с почти 1 млн. долара, изпратени от адвокатска кантора в Ню Йорк. Това е част от плащанията от сложна схема за измами, прилагана от Hushpuppi и други по целия свят. Моделът на работа се нарича бизнес имейл компромис (BEC).

Ето как работи той:

Инициаторите на атаката се преструват на легитимен бизнес, който изисква нещо ценно, обикновено пари, от друга компания. За да се стигне до това, те хакват пощата на жертвата и започват да следят фактурите, които тя изпраща на клиентите си. Когато забележат такива, те се "внедряват" в реалното плащане, което трябва да се осъществи.

"Тези атаки са толкова реалистични, че повечето хора не се замислят", каза Крейн Хасолд, старши директор по изследване на заплахите в компанията за киберзащита Agari Data Inc. и бивш анализатор на ФБР. "Когато участвате в плащания като тези, виждате много от тези имейли всеки ден. И когато няма индикации за нещо нередно, вие потвърждавате транзакцията. Човек би очаквал, че при обмена на по-големи суми пари ще има някакъв процес, който изисква вторично разрешение или нещо подобно. Но в много случаи това не се случва всъщност."

Атаки, подобни на BEC, се извършват от престъпници и измамници в Западна Африка от десетилетия. Към 2015 г. киберпрестъпниците започнаха да разбират, че могат да направят повече пари от бизнеса, отколкото биха могли от физическите лица.

Хората от квартала, където Абас е израснал в Нигерия, "започнаха да се влюбват в онлайн измами в началото на 2000-те години", се отбелязва в доклада на ФБР. "Измамите продължават над десетилетие и включват от измами с парични преводи до измами с чекове за осребряване, до BEС."

Олайинка Аканле, професор по социология в университета в Ибадан, който е изучавал младежта и киберпрестъпността, заяви: "Киберпрестъпността е метафора за по-дълбоко вкоренен и дълбоко вкоренен проблем в Нигерия. Когато хората са изправени пред предизвикателствата за оцеляване, те стават изобретателни. И когато правят иновации, ако няма система, която да се справи с тяхната иновация по много решителен начин, това се превръща в норма."

Самият Hushpuppi започва да парадира с парите си още през 2012 г. Пет години по-късно един от най-приближените му хора - Самсон Ойенкунле, е арестуван в Хюстън, осъден за "участие в много измами BEC" и осъден на пет години затвор.

Самият Hushpuppi беше арестуван миналата година в Дубай, когато полицията нахлу в хотелската му стая. Всички доказателства сочат, че и той е правил "несметното" си богатство, чрез измами и кражби като формата BEC.