Практиката да се спестяват пари през май 2021 г. остава само при 25% от руснаците - 1,6 пъти по-малко в сравнение с февруари 2021 г., когато техният дял е бил 40 процента. Това се посочва в изследване на застрахователната компания "Росгосстрах Лайф", пише вестник "Известия" .

Въпреки това всеки пети гражданин на Руската федерация планира да започне да формира спестявания в бъдеще, се казва в проучването, цитирано от изданието.

От тези, които имат спестявания, всеки четвърти (25%) казва, че размерът на заделените средства е в диапазона от 50 хиляди до 100 хиляди рубли (1090 лв. - 2180 лв. при актуален валутен курс на БНБ: 1 лев = 45,9 рубли, бел. ред).

Руснаците спестиха 2,7 трилиона рубли в пандемията, но поскъпването ще изяде тези пари

Руснаците спестиха 2,7 трилиона рубли в пандемията, но поскъпването ще изяде тези пари

Парадоксално, разходите на руснаците намаляха много повече, отколкото доходите им

Всеки пети (22%) е спестил около 50 хиляди рубли към времето на проучването, а всеки шести (15%) се е похвалил с над 500 хиляди рубли като финансовата си възглавница.

От 100 хиляди до 200 хиляди рубли е успал да задели всеки десети анкетиран (11%), а от 200 до 300 хиляди рубли държат в резерв за черни дни 8% от руснаците, които имат спестявания. Около 6% от анкетираните заявиха, че имат заделени настрана от 300 хиляди до 500 хиляди рубли, а други 13% не искат да разкрият размера на спестяванията си.

В същото време респондентите на възраст под 60 години говорят по-често за наличието на големи спестявания в размер на 500 хиляди или повече - това заяви всеки пети представител на тази възрастова група.

Руснаците натрупаха рекордни дългове по кредитни карти

Руснаците натрупаха рекордни дългове по кредитни карти

Дългът по тях е за пад 1 трилион рубли

Пенсионерите по-често от младите анкетиране посочват суми в диапазона от 100 хиляди до 200 хиляди (15% срещу 5%), а при спестяванията от 200 хиляди до 500 хиляди рубли съотношението е съответно 15,5% срещу 12%.

Говорейки за целите на спестяванията, по-голямата част от руснаците казаха, че ги правят "за всеки случай": тази мотивация се съобщава от всеки втори сред възрастните респонденти и от 41% от участниците в проучването на възраст под 60 години.

Големите покупки като недвижими имоти, кола, образование за деца или туристическо пътуване обаче се превръща в спешна задача за младите граждани - 39% от анкетираните са отговорили така. А всеки десети собственик на спестявания под 60 години каза, че спестява за пенсия.

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

Отново бум на финансовите пирамиди в Русия

През първото тримесечие са идентифицирани 361 нелегални финансови компании

Повече от една трета от възрастните руснаци (37%) спестяват пари за лични цели, като преместване, закупуване на недвижими имоти, лечение и погребения. Около 5% заявяват, че биха искали да наследят тези средства на своите роднини.

Проучването е проведено под формата на телефонно интервю; в него са участвали над 1,5 хиляди респонденти от всички федерални окръзи на страната.

В статията изданието търси мнението на финансови експерти по темата.

Всъщност такъв тип спестявания трябва да се поставят не в "дълги" финансови инструменти, а във високоликвидни, например по текущи или спестовни сметки с възможност за теглене по всяко време, без да се губи лихва , смята Александър Бахтин, инвестиционен стратег в BCS World of Investments .

В същото време размерът на "финансовата възглавница" трябва да бъде поне три или по-добър пет - шест месечни дохода на гражданин, съветва той. Разумно е средствата, натрупани над този ликвиден фонд, да се насочат в дългосрочни инвестиции - например в акции, отбелязва Бахтин.

Най-добрият актив, който предпазва руснака от финансови и икономически проблеми, е златото, казва Георги Ващенко, ръководител на отдела за търговски операции на руския фондов пазар в Freedom Finance. Така например, от 1998 до 2020 г. доларът спрямо рублата се е увеличил с 1000%, цената на апартамент в Москва средно с 2500%, индексът на Московската борса - с 2600%, а цената на унция злато в рубли - с 5500%.

В същото време, според експерта, оптималният размер на спестяванията зависи от статистиката на пазара на труда и личния опит на всеки в намирането на работа. Ако например в рамките на една година може да се намери работа по специалността, тогава желаният минимален размер на спестяванията трябва да съответства на годишния доход, отбелязва той.

Централната банка: В Русия се надува балон при бързите кредити

Централната банка: В Русия се надува балон при бързите кредити

Намаляващият жизнен стандарт на руснаците ги кара да покриват разходите си със заеми

Намалението на дела на хората, спестяващи пари, е двукратно поради динамиката на заплатите: средно за страната ръстът на фонда на заплатите през първото тримесечие на 2021 г. възлиза на едва 3,5%, което е почти два пъти по-ниско от инфлация, заяви управляващият директор на рейтинговата агенция НКР Андрей Пискунов.

В 13 региона на страната даже е бил регистриран спад в общата маса на фонд работна заплата. Гражданите са изправени пред избор: да намалят нивото на потребление в условия, когато темпът на растеж на цените значително надминава динамиката на заплатите, или да "счупят касичката". И спестяванията, преживели коронавирусната криза, станаха жертва на икономическата криза, заяви експертът.