Covid пандемията помогна на хората в Русия да спестят 2,7 трилиона рубли, пише "Независимая газета". В същото време обаче поскъпването на живота най-вероятно ще "изяде" непохарчените пари. Коронакризата се отрази парадоксално на хорските кесии в страната - разходите на населението намаляха много повече, отколкото доходите. Според държавната статистика жителите на държавата държат над 2,7 трилиона рубли "излишни" пари, но полза от тях засега няма - нараснала е бедността, също и общият дълг на населението към банките, констатира вестникът.

Много руснаци започнаха да спестяват за черни дни

Спестяването, разбира се, е една от най-популярните стратегии във времена като днешните. В сравнително бедните региони на Руската федерация обаче потреблението на стоки и услуги беше слабо и преди кризата - почти невъзможно бе хората да намалят разходите си още повече.

"Кризата съществено увеличи разрива в доходите между отделните групи население. Тя предизвика спад или замразяване на номиналните доходи на повечето хора в Русия. Спестяванията на много хора дори намаляха - гражданите бяха принудени да ги харчат заради по-ниските заплати", казва икономистът Владимир Тихомиров.

Част от непохарчените пари ще бъдат изгубени заради инфлацията

Най-малко половината жители на Русия харчат 60 до 65 на сто от доходите си за храна. Реалните им доходи, впрочем, намаляват вече от няколко години. Така на преден план излиза именно продоволствената инфлация, а тя е доста по-висока от обикновената, четем в анализ от "Росийская газета".

Московският официоз нарича ситуацията "перфектна буря"

За "бурята" допринасят девалвацията на рублата, прекомерният износ на храни от Русия, структурните проблеми на пазара и "сговорите" между едрите производители. Възпирането на цените от властта дава и обратен ефект. Щом държавата замрази цените на месото, скачат цените на колбасите, и то непропорционално, за да се компенсират пропуснатите ползи, дава пример изданието.

По официални данни цените на колите руско производство са нараснали за година с 9,8 на сто, а вносните - с 15%. Захарта е поскъпнала с над 63 на сто, яйцата с над 28%, а олиото с над 26%.

Масовата бедност в Русия е много опасен проблем, който властта не може да пренебрегне, без да създаде заплаха от дълбока социална криза

Русия почти осем пъти изпреварва ЕС по темпо на поскъпване на храните, цитира агенция РЕГНУМ съобщение на Телеграм канала "Банкста". Към 1 март продоволствената инфлация в Руската федерация достига 8,2 % на годишна база, а в страните от ЕС - 1,1%.