След срива на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове. Този съвет дава професорът по приложна икономика от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор Стив Ханке, известен у нас и като "бащата на валутния борд".

Пред NOVA той заяви, че налагането на санкции на Русия всъщност е рефлектирало много лошо върху Европа. По думите му те са се оказали "самоубийствен акт" за европейските икономики. Според Ханке в краткосрочен план еврото поевтинява заради вдигането на лихвите в САЩ - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем, според него обаче е войната в Украйна.

Лихвите по депозити на гражданите продължават бавно да растат

Лихвите по депозити на гражданите продължават бавно да растат

Увеличението придобива постоянен профил

"Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, много по-лошо европейските икономики. Щетите за Европа са драматични. Когато има война в Европа, доларът винаги поскъпва", допълни Ханке.

Той е категоричен - еврото губи позиции заради пълното недоверие към политиката, която Евросъюзът води. В такива ситуации инвеститорите бягат от еврото.

"Санкциите срещу Русия са и причината да падне правителството в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените санкции се первърнаха в политическо гробище. Това, което Европа трябва да направи, е да спре войната незабавно чрез дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и никога не са работили", каза още професорът.

Все повече намаляват банковите депозити на граждани

Все повече намаляват банковите депозити на граждани

Това може да се види по движението на всички групи депозити на домакинствата за първото тримесечие на 2022-а

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на следващата и САЩ, и Европа да влязат в рецесия. Според него големият печеливш в моментна е Китай. За България и обикновените българи ефектите от поевтиняването на еврото ще се усетят с допълнително поскъпване на стоките и услугите.

"Създава допълнителна инфлация. България, макар, че не е пълноправен член на еврозоната, е обвързана с еврото заради валутния борд. Това означава, че проблемите с инфлацията и поскъпването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, докато еврото е слабо. И пак стигаме до санкциите срещу Русия. Решението на България - да застане твърдо зад санкциите, беше глупаво. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, отколкото, ако спестяванията са в евро", поясни Ханке.

Revolut пуска депозити в България през 2022 година

Revolut пуска депозити в България през 2022 година

Все още не са обявени условията по новия продукт

За да сме по-защитени, трябва да запазим валутния борд и да не бързаме с въвеждането на еврото, смята той. За късмет България е във валутен борд и това дава повече възможности за борба с инфлацията, категоричен е Ханке.