Технологичната индустрия започна силно 2016 година с огромни корпоративни печалби и подкрепа от страна на властите в Щатите. Очакванията за новата 2017 година обаче не са чак толкова розови.

Това се дължи най-вече на избора на Доналд Тръмп за нов президент в САЩ. Мнозина се колебаят дали той ще продължи политиката на подкрепа спрямо IT индустрията, каквато провеждаше Барак Обама. И все пак ето петте най-важни неща, които очакват от Fortune за новата година:

Технологичните лидери се срещнаха с Тръмп. Какво си казаха?

Технологичните лидери се срещнаха с Тръмп. Какво си казаха?

Отзивите след срещата в Trump Tower

1. Facebook, Google и фалшивите новини

Двете корпорации обичат да припомнят, че те са технолочини фирми, а не медии. Този мит обаче рухна покрай нарастващият скандал с публикуването на фалшиви новини на платформите на Facebook и Google заедно с обвиненията, че по този начин са били манипулирани изборите в Щатите.

От двете компании обещаха, че ще предприемат мерки за по-голям контрол на съдържанието. Дебатът обаче тепърва набира скорост.

Въпросът е дали Доналд Тръмп наистина ще предприеме промени в антимонополното законодателство, свързани с технологичните гиганти. Преди време той посочи като пример Amazon, която контролира прекалено много сфери и активи, и се закани да предприеме мерки срещу това. От друга страна любопитното е дали потребителите на Facebook и Google ще станат по-чувствителни към фалшивите новини и ще търсят други алтернативи.

Google и Facebook скочиха срещу фалшивите новини

Google и Facebook скочиха срещу фалшивите новини

Компаниите ще блокират подобно съдържание

2. Криптирането става модерно

В началото на 2016 година ФБР поиска от Apple да разкодира свой смартфон, който беше част от разследване. След това криптиращата технология започна да се опуляризира. Тази тенденция ще продължи, както при корпорациите, така и за защита на личните данни на интернет потребителите.

3. Технологията на изкуствения интелект се развива

Приложението на изкуствения интелект се разширява. Пример за това е използването при Google Translate, аккто и при домашния дигитален асистент на Amazon Alexa. 

Microsoft и компания на Илън Мъск обединяват сили срещу Amazon и Google

Microsoft и компания на Илън Мъск обединяват сили срещу Amazon и Google

Технологичният лидер ще си партнира с OpenAI

4. Snapchat се разраства, Apple среща затруднения

Приложението за споделяне на снимки и видеа Snapchat регистрира рекорден ръст през 2016 година, като тази тенденция ще се запази и през 2017 година. Очаква се въвеждането на нови опции в софтуера. 

Междувременно Apple може да срещне още затруднения през следващите 12 месеца, след като през 2016 година отчете първи спад в продажбите на iPhone.

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

Продажбите на iPhone спадат за първи път от създаването му през 2007 година

И това няма скоро да се промени