Само преди пет години светът бе съвсем различно място от днес. През 2010 г. iPad-ът направи своя дебют, а Kickstarter въведе нова форма на венчър капитализъм, който завинаги промени начина, по който се събират средства.

Следващите пет години без съмнение ще отприщят продукти и услуги, които тепърва ще си представяме. Какво обаче ще оставим в миналото с напредъка в технологичната сфера?

Представяме ви няколко неща, които използваме в днешно време, но е твърде вероятно или да изчезнат напълно, или да са на прага на оцеляването, ударени от новите иновации, технологии и методи. Списъкът е изготвен от TechCrunch.

  1. Пари в брой, чекови книжки, кредитни карти и банкомати

Днес Square позволява на всеки бизнес да приема дебитни или кредитни карти. Venmo ви дава възможност да разделите сметката си в заведение с приятел чрез паричен превод с текстово съобщение. Скоро цялото ви банкиране ще се прави през което и да е мобилно устройство – дори и автомобила ви.

Само в САЩ използването на чекове е намаляло с 57% на сто за периода от 2000 г. до 2012 г., по данни на Федералния резерв на страната. Ако пък се опитате да напишете чек в Европа, ще ви помислят за луди.

В по-далечно бъдеще няма да има пари в брой, посочват от TechCrunch. А това означава сбогом на банкоматите.

  1. Флаш-памет

До 2020 г. 70% от населението на света ще използва смартфон, сочи доклад на Ericsson. Мрежите за мобилни данни ще покриват 90 на сто от населението. С облачните услуги Dropbox и Box, както и тези на Apple, Google и Microsoft, които предлагат почти неограничено съхранение срещу ниски цени, няма да има особена нужда от устройства за съхранение на данни. Да не споменаваме и увеличението в стандартното съхранение за мобилни устройства през следващите пет години.

  1. Пароли и ключове

Трудно е да си представим това, имайки предвид, че днес паролите са широко използвани по целия свят. Средният потребител има 19 пароли, а близо половината от хората признават, че използват несигурни и слаби пароли. Дори и да сте сред тези, които са твърдо убедени, че имат само силни пароли, трябва да знаете едно: и те могат да бъдат разбити.

Пръстовите отпечатъци и разпознаването на глас и лице ще заменят паролата, която използвате като начин за достъп до защитените ви акаунти. Те ще имат свои собствени рискове при сигурността, но паролата от знаци и символи ще изчезне.

По подобен начин скоро няма да имате физически ключове, които да губите и търсите с часове. Ключът ви всъщност ще е някое от смарт устройствата, които носите. То ще бъде свързано с вас биометрично, така че само вие да можете да оперирате с него.

  1. Дистанционно

Можете да забравите за разхвърлянето на възглавниците от дивана в търсене на вечно губещото се дистанционно управление. Изследователската компания Strategy Analytics предвижда, че нововъзникващите категории в Интернет на нещата, смарт домът и носимите устройства ще свържат допълнителни 17,6 милиарда устройства до 2020 година. С толкова много нови джаджи, свързани към интернет през следващите 4 години, изработването на отделен хардуер за дистанционно вече няма да има смисъл.

  1. Традиционни документи и споразумения на хартиен носител

Подписите на хартиен носител, които трябва да се принтират, пратят по факс, сканират, и документите за бърз преглед, одобрение, решение и/или подпис за завършването на дадена сделка бързо остаряват в днешния дигитален свят. В бъдеще ще разчитаме на „облачни споразумения” за активно управляване на всяка трансакция.

Те ще бъдат активно свързани към самоличностите на участващите страни и ще могат да правят плащания, когато са изпълнени целите по договора. Този вид технология ще може и активно да се свързва с участниците в сделката в подходящия момент.

Недвижимите имоти, финансовите услуги, застрахователната дейност, компаниите, работещи в сферата на високите технологии и в здравеопазването, а дори и правителствата със закъсал бюджет вече усвояват модели за изчисления в облак, за да повишат производителността и ефективността си, да намалят разходите и да подобрят потребителската употреба.