Дори и да не обичате много философията, реално никога не сте много далеч от Платон или Аристотел. Дори и да не го осъзнавате. Просто различните принципи и теории на почти всички известни по-съвременни философи, а също така иноватори и хора, променящи историята - се базират на идеите им. От Forbes пишат, че "философската дейност не е запазена територия само за философите. Тя трябва да се използва от всички. Особено от бизнес лидерите, които освен всичко останало, трябва да бъдат и малко философи.

Ето и ТОП 4 философски принципа, които лидерите в бизнеса трябва да следват на всяка цена:

1. Винаги бъдете ясни

Една от най -важните задачи на един философ, съответно и на един бизнес лидер, е да направи темата на дадена дискусията възможно най -прозрачна. В противен случай се появяват съмнения и критики. Независимо дали тези критики се дължат на неразбиране или нещо друго, проблемите най-вероятно ще бъдат отстранени, когато самата тема стане ясна и прозрачна - с всичките й плюсове и минуси. Тоест, лидерите е добре да направят нещата, свързани с работа и дадена стратегия възможно най-ясни за своите служители. Това е и най-сигурният начин да избегнат грешки и да подобрят производителността си.

2. Разберете всички страни

Когато формулира някакъв аргумент, работата на философа не е да се харесва на всички и да иска непременно те да са съгласни с него. Много по-важното е той да изслуша и осмисли всички различни мнения и гледни точки. Само така може да бъде сигурен, че напълно разбира темата на даден спор. В този смисъл лидерите трябва винаги да изслушват всички страни. Без да обмислят различни начини за управление на даден офис, изслушвайки различни мнения, те биха се превърнали в деспоти, с които никой професионалист не би искал да работи за дълго.

3 урока по лидерство, които да почерпим от Илън Мъск

3 урока по лидерство, които да почерпим от Илън Мъск

Ексцентричният милиардер е известен с нестандартните си визии за бъдещето

3. Признавайте си грешките и бъдете спокойни след тях

Когато признава своя дадена грешка, един философ може да приеме различно мнение и да установи, че то има повече смисъл. В това няма абсолютно нищо лошо. Много пъти това показва, че философът всъщност има потенциал за по-добро разбиране на дадена тема, отколкото ако упорито държи на първоначалното си мнение, макар да е разбрал, че то е било грешно. Когато признаеш, че си сгрешил, това показва първо, че егото ти не е до небето и второ, че сте по-заинтересовани от това да подобрите нещата чрез придобиване на нови знания, отколкото винаги да сте прави. Това е и перспективата, която лидерите обезателно трябва да имат. И ако вие сте лидер в бизнеса, то тогава по-малко мислете за егото си и за налагането на личното си мнение и повече за това да имате най-доброто място за работа както за себе си, така и за своите служители.

4. Отделяйте време за себе си

Много от най-важните философски принципи се разбират извън класната стая и университета. Често те идват, когато философията като наука изобщо не е във фокуса ви. Един известен пример идва от германския философ от 20-и век Мартин Хайдегер, който е известен със своите дълги разходки навътре в гъстата гора на Тоднаберг, Германия. Именно при тези негови разходки се заражда идеята за Битието и времето, която се превръща в една от най-влиятелните философски книги за последните 150 години.

И ако пак говорим за лидери, понякога те са толкова устремени да работят и да печелят пари, че не осъзнават, че боксуват на едно място. А когато нямат време да намалят темпото и да помислят къде са и къде искат да бъдат, трудно ще създадат история. Отделяйте лично време само за себе си и мислите ви - така може да се роди и следващата велика идея.