Китай създаде най-големият изкуствен водопад в света, който се стича...по една от външните стени на градски небостъргач.

121-метровата сграда, наречена Liebian International Plaza, се намира в град Гуянг, в югозападната провинция Гуейджоу. Небостъргачът, който е разположен в централния бизнес район на града, е дом на хотел, търговски център и офиси, съобщава CNN.

Постепенно 107-метровият водопад се превръща в истинска туристическа атракция. "Прилича на бяла сатенена панделка от разстояние. Поглеждайки по-внимателно, се вижда, че това е истински водопад", пишат местни медии.

Снимка 371399

Източник: Getty Images

Водопадът се включва периодично - миналата седмица той течеше в продължение на часове, когато градът беше домакин на маратон, а бегачите минаха покрай небостъргача, който е негов дом.

Каква е тайната на необичайната атракция? Огромен резервоар на приземния етаж на сградата, на който са нужни 2 часа, за да се напълни. Четири помпи с капацитет 185 киловата изтласкват вода до горните етажи.

Водопадът безспорно е красиво, но и скъпо удоволствие. Колкото по-дълго работи, толкова по-солени са сметките за електричество. За да тече един час, това струва 118 долара на хотела, в който е разположен, пише The Times.

Снимка 371400

Източник: Getty Images

Държавният Beijing Morning Post постави под въпрос дали водопадът не е разхищаване на ресурси, когато китайското правителство превърна енергоспестяването в основен приоритет.

Вестникът посъветва собственика на атракцията "да обмисли своята социална отговорност и да даде положителен пример, а съответните власти да ограничат загубата на публични средства".

Мениджърите на хотела уверяват, че водопадът ще работи само при специални случаи и ще използва рециклирана вода от дъжд или такава, добита със сонда.