След хаоса в пазара на труда по време на пандемията, изглежда тази година е време за отрезвяване. Много служители осъзнаха необходимостта от по-здравословна среда на работното им място и това накара значителна част от хората да напуснат работа. В най-голямата икономика в света например 4,3 милиона души напуснаха работата си само през август. Така САЩ остава с 10,4 милиона свободни работни места, според официалната статистика.

Пазарът на труда стана толкова горещ, заплатите (особено в някои сектори) се вдигат значително и сега е може би най-доброто време служителите да се замислят дали не трябва да сменят работата си.

Ето седем признака, посочени от Forbes, които може да ни подскажат, че изборът на дадена работа вероятно е грешка:

1. Няма ясни граници

Поставянето на границите е от изключително важно значение за всяка връзка и това разбира се важи за тези, които се случват на работното място. Няма нищо по-разочароващо от шеф, който не разбира как да задава, следва или спазва граници. Ясни граници могат да бъдат поставени в много аспекти на професионалния живот -длъжностни характеристики, брой работни часове, и други. Работа, в която няма поставени граници, вероятно ще бъде твърде изтощителна.

2. Мантрата "Ние сме семейство"

Някои компании има философията - "всички ние сме семейство тук". Това е начин служителите да бъдат накарани да се чувстват свързани и близки. Понякога обаче, зад това стоят повече очаквания, отколкото е прието. Работните места са работни места, а не семейство. Внимавайте добре, когато се появи подобно разбиране на вашето работно място и не позволявайте да това да разруши важни граници.

Често срещаната грешка при интервю за работата, която може да ви струва много

Често срещаната грешка при интервю за работата, която може да ви струва много

Едно леко подхлъзване би могло да ви раздели с мечтаната позиция

3. Нямате време за почивка

Според някои проучвания т.нар. бърнаут или прегряване е най-честата причина хората да напуснат работата си през последната година - 40% от хората, които сменят работата си напускат поради тази причина. Работа, в която нямаме възможност за почивка, е вредна за здравето.

4. Не смятате целите на компанията за свои цели

Едно от нещата, които правят истински щастливи служителите е, когато виждат, че целите и мисията на компанията съответстват на техните собствени. В случай, че това не е така, за служителя е истинско предизвикателство да върши работа и да изпълнява цели, зад които му е трудно да застане.

5. Нямате възможност за израстване в кариерата

Едно от най-разочароващите неща за служителите е да имат застой в кариерата си. Ако работното място не предлага професионален напредък или личностно израстване, то това може да бъде разочароващо и демотивиращо. Ако сте от хората, които търсят кариерно израстване, подобно работно място не е добър избор.

8 примера за подвеждащи въпроси по време на интервю за работа и как да отговорите на тях?

8 примера за подвеждащи въпроси по време на интервю за работа и как да отговорите на тях?

Как да подходите, за да оставите приятни впечатления

6. Голямо текучество

Тази година се наблюдава много по-високо текучество на служители от нормалното. Подобни работни места - където новите служители се оказват най-опитните за кратък период от време, не са добър избор. Добре е проучим тези неща, още преди да кандидатстваме за работата, за да не ни се налага да го разберем по трудния начин.

7. Има много ръководители и много крайни срокове

На повечето работни места има само един мениджър и ръководители, с които служителите комуникират, за да координират работата си. Работа с много ръководители, които имат еднакви правомощия може да бъде трудна задача, за един служител. Това е свързано с различни срокове и може да бъде трудно изпълнимо.

Как да преценяваме добрите работодатели по време на интервю?

Как да преценяваме добрите работодатели по време на интервю?

Често кандидатите за дадена позиция не си задават въпроса дали искат да работят за човека отсреща