През 2016 година туристите по света са направили 1,23 млрд. международни пътувания, което е с на 3,9% повече от година по-рано. Броят на пътувалите хора се е увеличил с 46 милиона души, съобщава Световната туристическа организация към ООН (UNWTO).

Независимо от многобройните предизвикателства, свързани главно с безопасността, туризмът през последните годни показва здрава сила и устойчивост, отбелязва генералният секретар на UNWTO Талеб Рифаи.

Лидер по ръста на входящия туристически поток е Азиатско-Тихоокеанския регион, где количество на международните туристически посещения е нараснал с 8 процента.

Туристическият поток към Африка се е увеличил също с 8 на сто на фона на слабите резултати през предходните няколко години.

Позитивна динамика е отбелязана в Северна и Южна Америка - растеж от 4 на сто. Международният туристическият поток в Европа отчита повишение от едва 2 на сто. Но резултатите са доста разнопосочни - едни направления показват двуцифрен растеж, а други дестинации отчитат спад.

Страните от Близкия Изток също имат противоречиви резултати, но като цяло туризмът в региона отбелязва спад.

Експертите на организацията очакват ръстът на международния туризъм да се запази през 2017 година. Според прогнозите на UNWTO, през тази година броят на задграничните пътувания ще се увеличи с 3-4 на сто.