Красиви коледни светлини, голямо коледно дърво, местна и вкусна храна, греяно вино и меденки, красива ледена пързалка, оригинални и ръчно изработени коледни подаръци, коледни концерти - това за задължителните съставките за коледния. За щастие в Европа се намират едни от най-впечатляващите коледни базари и всеки един от тях си заслужава да бъде посетен.

Еuropean best destinations изготви списък въз основа на повече от 280 000 гласували за най-добрите коледни базари в Европа. В досегашните класации 3 победи има Страсбург. Загреб също има 3 първи места, а Талин една победа.

Ето и топ десет коледни базари в Европа

10.Нови Сад, Сърбия

Въпреки че Нови Сад се състезаваше за първи път, вече е класииран като един от най-добрите коледни базари в Европа и най-добрите в Сърбия. Winterfest в Нови Сад, вторият по големина град в Сърбия и столицата на провинция Войводина, е първият и най-старият коледен базар в страната.

Най-голямата атракция е голямото Пеещо коледно дърво, където всеки ден се изявяват детски и възрастни хорове от цяла Войводина. Провинцията е мултикултурна, поради което хоровете пеят на 10 различни езика (сръбски, унгарски, словашки, русински, хърватски, ладински, идиш, английски, немски и руски).

Около 50 дървени хижи са разположени в историческия център на Нови Сад площад Свобода. Има и площадка за игра на бали със сено, където децата могат да играят безгрижно.

9.Валкенбург, Нидерландия

Във Валкенбург - потопен във вълшебна атмосфера от блещукащи светлини и красиво украсени коледни елхи се усеща Коледа във всичко и има много неща за вършене! Под земята можете да се видят и посетят уникалните коледни базари в пещерата Gemeentegrot и Fluweelengrot (Кадифената пещера).

В Winter Wonderland, в Wilhelminagrot (пещерата Wilhelmina) има красиви пясъчни скулптури на художници от цял ​​свят.

8.Клуж-Напока, Румъния

Снимка 381790

Източник: iStock

Коледният пазар в Клуж-Напока е най-добрият в Румъния. Всяка година го класират сред любимите коледни базари в Европа. Всяка вечер коледни и зимни музикални концерти привличат към главната сцена за доза коледен дух.

Малките бели сергии, които очароват с изчистените си линии, са домакин на най-невероятната селекция от сезонни подаръци.

7.Мец, Франция

На шестте основни площада в града има коледни базари с ръчно изработени подаръци в коледната, пързалки на открито, греяно вино и горещ шоколад, традиционни лакомства и много изкушения.

Бутиците и магазините са отворени и през 4-те неделни дни преди Коледа.

6.Базел, Швейцария

Базел има дълбоко вкоренени традиции като най-красивия и най-голям коледен пазар в Швейцария и си заслужава да бъде посетен всяка година. Не само добре запазеният Стар град, но магазините и фасадите на много сгради блестят със златист блясък.

Базелският коледен пазар се намира на Barfüsserplatz и Münsterplatz, точно в центъра на града и в сърцето на празнично украсения Стар град. Великолепно коледно дърво стои на Münsterplatz, с орнаменти на известния декоратор Йохан Ванер.

5.Монбелиард, Франция

Това е е най-красивият коледен пазар във Франция - традиционен и автентичен. Разположен във Франш-Конте (Източна Франция), град Монбелиард - добре известен със своето гостоприемство.

Разхождайки се по осветените улици, посетителите могат да дегустират вкусните продукти от Франция, да се удивят на разнообразието от изкуства и занаяти.

4.Брюксел, Белгия

Winter Wonders е любим коледен базар на много туристи. Със своите 2,5 милиона посетители Winter Wonders е неизбежното събитие в края на годината в Брюксел.

Всичко там е класическо: великолепен звук и светлина на Grand-Place, яслата в реален размер, пързалката, вълшебните светлини, различните изложби и много вкусотии.

Коледното дърво Grand Place е класирано сред най-красивите коледни елхи в Европа.

3.Гданск, Полша

Това е може би най-романтичният коледен пазар в Европа. Там има създадено и специално място, така че влюбените да могат да се целуват под имел.

Разположен в историческия център на Гданск, Коледният панаир е като приказка. Той пленява както посетителите на града, идващи от чужбина, така и местните жители.

2.Виена, Австрия

Снимка 383519

Източник: iStock

Виена всяка година присъства в класациите за най-добрите коледни базари в Европа. Един от най-известните коледни базари е традиционната "Vienna Magic of Advent", която превръща площада на кметството в блестяща приказна земя.

Коледни подаръци, декорации на дървета, сладкиши и напитки ви очакват. Дърветата в околността на кметството са празнично украсени в море от светлини - виенско изживяване, което определено няма да искате да пропуснете!

1.Будапеща, Унгария

Снимка 381772

Източник: iStock

Най-красивият коледен панаир в Advent Basilica Европа, ще бъде открит на 20 ноември.

Миналата година, при онлайн гласуването на най-добрите европейски дестинации, бе избран за най-красивия коледен пазар в Европа и очаква своите посетители от 20 ноември до първия ден от новата година пред базиликата "Свети Стефан" в един от най-впечатляващите площади на унгарската столица.

Повече от 100 занаятчийски и гастрономически предложения ще допълват атмосферата. През последните години се прожектира и светлинно шоу.

Ще се предлагат редица семейни и детски програми, безплатна пързалка с кънки и т.н.

Организаторите поставят голям акцент върху превенцията на коронавируса. За безопасен престой се предвижда задължително използване на дезинфектанти за ръце и маски, които ще бъдат на разположение, термокамера за наблюдение посетителите на панаира, както и квалифициран медицински персонал, който ще е на разположение на гостите.