Покачващите се цени ограничават потреблението на зехтин на европейците. От Европа идват две трети от световното производство на зехтин, а континентът е и огромен потребител. Продуктът се произвежда там от хилядолетия и е важна част от средиземноморската кухня и култура.

Цените обаче са се не само са се покачили - те за двойни през последната година, след като сушата наруши реколтите на ключови производители. Средната цена през август беше със 130% по-висока в сравнение с предходната година и не показва никакви признаци на спад.

Това е и причината потреблението в Европейския съюз да намалява - то ще спадне с 6% за току-що започналия сезон, съобщи блокът тази седмица, цитирано от Bloomberg. Износът на ЕС също ще бъде ударен, спадайки с около 10% спрямо година по-рано.

Топ производителят на зехтин Испания очаква още една година със слаба реколта. Производството се оценява н с една трета по-ниско от средното за четири години.

Рекордни нива: Цените на зехтина в света регистрираха скок от над 100%

Рекордни нива: Цените на зехтина в света регистрираха скок от над 100%

Най-големият производител и износител на зехтин в света Испания, е засегната от сериозна суша вече месеци

За производителите обаче има още проблеми - престъпната вълна обхванала испанската индустрия за зехтин. Крадците са се насочили към складиран зехтин, прясно набрани плодове, или все още по градините. Тази година властите в испанския регион Естремадура изтеглиха от пазара 11 марки, които са били смесени с други масла и не са годни за консумация.