Уорън Бъфет може да има десетки милиарди, но все още живее просто и стратегиите му за интелигентно инвестиране и трупане на богатство също не са твърде сложни и издържат дори през тези тежки времена.

Но ако е толкова просто защо повече хора не са толкова богати като Бъфет? Вероятно защото подходът му лежи на дисциплина, търпение и инстинкт, които много хора или нямат, или не желаят да развият.

Ето 10-те правила, които са помогнали на Бъфет да поддържа успеха, който е постигнал, изброени от Bloomberg.

1. Добра комуникация

Един от ключовете на Бъфет към просперитета няма много общо с избирането на акции. Той казва, че трябва да сте силни в комуникацията: Управлявайте с думи като най-важните си инструменти, които може да притежавате. "Без добри комуникативни умения няма да можете да убедите хората да ви следват, въпреки че виждате над планината, а те не", казва Бъфет на студент от Stanford.

2. Гледайте напред, а не в миналото

Още през 50-те години Бъфет казва, че "днешният инвеститор не печели от вчерашния растеж". Тази максима важи и до днес.Според Бъфет следването на минали тенденции е по-малко важно от идентифицирането на нови възможности. Когато решавате дали да инвестирате в дадена компания, фокусирайте се върху нейното бъдеще, а не върху историята.

3. Когато инвестирате следвайте иновациите, а не другите

Приемането на манталитет на стадото е сигурен начин да се получат средни резултати, смята Бъфет. "Трябва да разведете ума си от тълпата", каза той.

Трудно е, но трябва да излезете от пакета, като разработите своя собствена инвестиционна стратегия, базирана на вашите знания и опит. "За да бъдете успешен инвеститор, трябва да се разведете със страховете и алчността на хората около вас, въпреки че е почти невъзможно", казва Бъфет.

В същото време бъдете отворени за добри съвети. Услугите за финансово планиране - които днес са достъпни и достъпни онлайн - могат да ви помогнат да се насочите към мечтаното пенсиониране.

4. Живейте скромно

Бъфет определено спазва това правило, като е известно, че кара кара стар модел автомобил и все още живее в къщата, която е купил в Омаха, Небраска, за 31 500 долара още през 1958 г. Той си купува закуска от McDonald's почти всеки ден.

5. Бъдете отворени за нови неща

Неведнъж Бъфет е повтарял, че знанията се натрупват точно както лихвите в банката. Той споделя, че всеки чете вестници и много чете книги на различни теми.

6. Знайте кога да играете

Бъфет продава акции, когато трябва, но въпреки успехът, той има много слаби залози. Тайната за дългосрочен успех в инвестирането е в предвидливостта кога да се продава.

Бъфет се учи още като млад като залага на конни надбягвания. Той се опитва да компенсира загубите си като увеличава залозите, но вместо това губи повече пари.

Инвеститорите трябва да могат да познаят кога някой залог на пазара е губещ, така че да се оттеглят от него и да минимизират загубите си.

7. Мисли дългосрочно

"Купи и задръж" ("Buy and hold") е често срещана дългосрочна инвестиционна стратегия, която изисква инвеститорите да се придържат към нея дори когато дадена акция е имала лош ден или месец.

Подходът на Бъфет може да се определи като "купи и задръж, и задръж". Както той обича да посочва пред акционерите, "любимият период за задържане на Berkshire е завинаги".

Той няма против, когато дадена акция от време на време поевтинява, защото вижда добра възможност за закупуване на повече книжа на намалена цена.

8. Никога не инвестирайте пари, взети назаем

Според Бъфет е "лудост" да се взима назаем. "Лудост е да рискуваш каквото имаш и от каквото се нуждаеш за нещо, от което наистина нямаш нужда", посочва той.

Ако инвеститорите вземат назаем, стратегиите им ще бъдат твърде тясно обвързани с нуждата им да върнат парите.

9. Дивидентите са ключът към дългосрочния растеж

Уорън Бъфет предпочита акции, които изплащат дивиденти. Компанията му Berkshire Hathaway получава стотици милиони долари всяка година от Coca-Cola под формата на дивиденти.

Дивидентите са от надеждни компании, които постоянно посрещат или надвишават целите си. Caterpillar, AT&T, Verizon и инвестиционната компания BlackRock Capital изплащат добро дивиденти. В списъкът не включен обаче Berkshire Hathaway.

10. Знайте- всичко е възможно

Бъфет лепи на стените си водещи страници на вестници с крещящи заглавия за срив на пазара. Това му напомня, че в инвестирането и в живота човек трябва да е винаги готов, защото всичко може да се случи.