Смяната на поколенията не се случва само в монархиите - някои бизнесмени успяват да натрупат състояние и влияние, сравними с тези на цели държави. Затова и оттеглянето им и последващото лансиране на заместник може да се превърнат в събития с глобално значение. Такъв е случаят с Джордж Сорос, който обяви пред WSJ, че прехвърля контрола над своите бизнеси и обществена дейност на 37-годшния си син Александър.

Контекст: Джордж Сорос е един от най-успешните мениджъри на хедж фондове. Заради собственото си минало, белязано от Холокоста, през годините той разви изключително мащабна филантропска и обществена дейност в подкрепа на либерални каузи чрез Фондация "Отворено общество".

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

В тези акции знаменитият инвеститор-милиардер е вложил общо над 50 милиона долара

Именно заради това той е любима мишена на консервативните и авторитарните кръгове по целия свят. Те го обвиняват в политически вмешателства и прокарване на неприемлив прогресивен дневен ред.

Това не отказва Сорос, но той има един основен проблем - на 92 години е. Затова и е повече от наложително да посочи наследник.

Инвестицията, която Джордж Сорос определи като "трагична грешка"

Инвестицията, която Джордж Сорос определи като "трагична грешка"

Финансистът с пореден остър коментар за правенето на бизнес в Китай

Детайли: В интервюто си пред WSJ Сорос-старши коментира, че синът му "си е заслужил" да поеме семейната империя. За да стигне до това заключение са минали години.

Преди малко повече от десетилетие Александър Сорос беше по-скоро герой от светските страници заради звездните партита, които организираше. С годините обаче той започна да има отношение към каузите на баща си. Дипломиран доктор по история от Университета в Бъркли, той през годините е подкрепял различни кампании на екологична и правозащитна тематика.

През 2012 г. той дари 200 000 долара в подкрепа на преизбирането на Барак Обама за американски президент.

Джордж Сорос: Европа може да се срине като СССР

Джордж Сорос: Европа може да се срине като СССР

ЕС е изправен пред "революционен момент", а крайният резултат от него е "много несигурен", смята милиардерът

Сега пред WSJ Сорос-младши заявява, че е "по-политизиран" от баща си и не мисли да спре с подкрепата си за политици от левия спектър в САЩ. "Колкото и да ми се иска парите да не бъдат в политиката, докато другата страна го прави, ще трябва да го правим и ние", отбелязва той. Business Insider отбелязва, че от април 2022 г. до момента наследникът е бил 17 пъти в Белия дом.

Александър Сорос вече е в инвестиционния комитет на Soros Fund Management, а от декември влиза и в ръководството на "Отворено общество".

От друга страна: За да бъдат приликите със сериала Succession на HBO съвсем очевидни, много наблюдатели очакваха на мястото на Александър да бъде 52-годишният му полубрат Джонатан Сорос. През годините той получи подходящите за целта позиции в йерархията, но според WSJ несходство в характерите между бащата и по-големия син и конкретни сблъсъци по различни теми са довели до изненадващото решение.

Сега Александър Сорос има много за доказване - все пак, освен в политическия активизъм, баща му е силен и в бизнеса.