Двама от руските олигарси с най-големи връзки се изправят един срещу друг в съдебна битка в Лондон заради скъп имот в Москва.

Владимир Чернухин, бивш министър на финансите при Владимир Путин, който след това застава начело на руска държавна банка, съди милиардера Олег Дерипаска за "завладяването" на имота в руската столица.

Мистериозни съдебни дела разкриват "Бойния клуб" на богатите в Лондон

Мистериозни съдебни дела разкриват "Бойния клуб" на богатите в Лондон

Търговски спорове от цял свят се решават при пълна секретност

Двамата са наели по над 20 високоплатени адвокати, водейки съдебен спор за парцела от близо 90 декара, върху който е била разположена бивша текстилна фабрика в Москва. Впоследствие върху него са построени модерни мансарди, ресторанти и нощни клубове.

Двамата заедно инвестират в площадката през 2001 г., но нещата се променят драматично след финансовата криза от 2008 г.

Спорният имот в Москва

Източник: Getty Images

Спорният имот в Москва

Чернухин твърди, че група от 30 въоръжени мъже, изпратена от Дерипаска, е нахлула в имота и го е превзела в края на 2010 г., извършвайки "въоръжено поглъщане" на бизнеса. 2 дни по-късно милиардерът предлага да изкупи дела на партньора си.

Адвокатите на Дерипаска определят обвиненията като "зловещи и преувеличени". Милиардерът от своя страна обвинява Чернухин, че го е измамил. В спорния бизнес има и трета страна - бившата любовница на финансиста Лолита Данилина, която управлява имота и пледира за собственост в него.

Олег Дерипаска и Владимир Потанин възродиха битката за Norilsk Nickel

Двама от най-богатите руски олигарси в люта битка за минен гигант

Роман Абрамович също е замесен в ожесточения спор

Делото се води в Лондон, тъй като Чернухин има британско гражданство и защото клауза в договора уточнява, че всеки арбитраж трябва да се проведе във Великобритания.

Напоследък Дерипаска е основна фигура в редица скандали и съдебни дела. Той води съдебна битка с Владимир Потанин за контрола върху минния гигант "Норилск Никел", а същевременно е обект на санкции от властите в САЩ, заради които бе принуден да се откаже от един от най-големите световни производители на алуминий - Rusal.