В слънчевата петъчна сутрин в централен Лондон журналистите търсят А срещу Б - дело, което ще се гледа в търговския съд на британската столица.

Разкриването на делото би могло да доведе до осветяване на подробности за завладяващ случай на санкции, предполагаема корупция и мини, произвеждащи метал, използван в батериите на Tesla, пише Bloomberg.

За съжаление, А срещу Б е начинът, по който съдилищата пазят съдебните спорове в тайна, в случаите когато може да се стигне до арбитраж или има опасност от изтичане на търговски тайни.

Руските олигарси „позлатиха" лондонските адвокати

Руските олигарси „позлатиха" лондонските адвокати

Съдебните спорове между тях и патентните войни между корпорации като Apple и Samsung им донесоха печалби от рекордните 4,5 млрд. паунда

А в петък А срещу Б е изброено 6 пъти в графика на заседанията в Rolls Building в Лондон, сграда закътана зад далеч по-красивите и богато украсени Кралски съдилища. През последните дни търговският съд е домакин на съдебни битки, в които участват руски олигарси, магнат в търговията със суровини, израелски милиардер и син на президент на Ангола и то само в рамките на няколко дни.

Това е полезно напомняне, ако изобщо е нужно такова, че почитаните лондонски съдилища са местата, където най-добрите адвокати защитават делата на супербогатите. Ироничното е, че нищо от това, за което се водят делата, няма никаква връзка с Великобритания.

Това, което репортерите не откриха, е това, което реално търсеха: юридическата битка между търговеца на суровини Glencore и бившия му партньор, израелският милиардер Дан Гертлер.

Британските власти разследват руските олигарси

Великобритания започна война срещу руските олигарси

Активите на богаташите могат да бъдат конфискувани, ако са придобити по престъпен начин

Битка за 3 милиарда долара

Glencore и Гертлер бяха съвместни собственици на медни и кобалтови мини в Демократична република Конго, където Гертлер е в приятелски отношения с президента Джоузеф Кабила.

През 2016 г. американските прокурори обявиха, че Гертлер е подкупил Кабила (което и двамата отричат), а миналата година милиардерът бе ударен от санкциите на САЩ. Действията на Вашингтон означаваха, че Glencore не може да плати дължимите на Гертлер финансови средства.

Израелецът започна дело за 3 млрд. долара срещу компанията минали и най-вече бъдещи плащания и успя да осигури замразяване на някои от активите на Glencore в ДР Конго. Това сложи ключовата мина на компанията в опасност и тя бе принудена да заведе дело в Лондон, за да се противопостави на заповедта.

Така че лондонските репортери се качиха до съдебна зала №25 на третия етаж. След като не получиха ясни отговори на въпросите си, журналистите се запътиха към стаята, където повече от дузина адвокати в костюми, бяха натъпкани в тясна стая, а множество любопитни хора стояха зад тях.

Други дела

Но журналистите бяха попаднали на грешното изслушване. Вместо на процеса на Glencore, те присъстваха на делото, заведено от богатата на петрол Ангола срещо Жозе Филомено душ Сантуш, син на бившия президент на страната Жoзe Eдyapдo Дyш Caнтyш, който управляваше суверенния фонд на африканската държава с активи от 5 млрд. долара. Ангола го обвинява в измама и присвояване на 500 млн. долара, които президентският син отрича.

Олег Дерипаска и Владимир Потанин възродиха битката за Norilsk Nickel

Двама от най-богатите руски олигарси в люта битка за минен гигант

Роман Абрамович също е замесен в ожесточения спор

В понеделник лондонският съд ще приеме друга мишена на санкциите - руският олигарх Олег Дерипаска, приближен на президента на Русия Владимир Путин.

Дерипаска, който също има проблеми с американските власти, се опитва да спре сънародника си Роман Абрамович да продаде дела си в съвместна компания за никел на съперника му Владимир Потанин, който също е приближен на Путин. Това дело обаче е публично и не е скрито зад инициали.

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Руският олигарх, който за 3 дни се превърна от милиардер в световен изгнаник

Най-богатите руснаци изгубиха общо $16 милиарда заради санкциите на САЩ

Делото на Glencore срещу Гертлер изобщо не е било част от графика на съда, тъй като двете страни преговарят, за да постигнат извънсъдебно споразумение.

В крайна сметка понякога съдът в Лондон може да не е най-добрият вариант за решаване на спорове.