Вече е ясно, че Илън Мъск е новият най-богат човек на света според класацията на милиардерите на Forbes. Богатството му се изчислява на 219 милиарда долара. Ръстът идва от покачването на цената на акциите на компанията му за производство на електромобили Tesla през последната година.

В първите топ десет е и главният изпълнителен директор на корпорацията Microsoft Стив Балмър. Акциите се покачиха с над 20% през годината, което доведе за скока на състоянието му с 22,7 милиарда долара до приблизително 91,4 милиарда долара към днешна дата.

Единствените членове на тази елитна група от десетимата най-богати, чието състояние намаля през 2021 година са: основателят и председател на Amazon Джеф Безос, чието нетно състояние спадна с 6 милиарда долара от миналата година до 171 милиарда долара на фона на спад в цената на акциите на гиганта за електронна търговия, както и Марк Зукърбърг, чието състояние падна с близо 30 милиарда долара през последната година до 67,3 милиарда долара, тъй като акциите на наскоро преименуваните Meta Platforms паднаха с близо 30%.

Промяна в топ 10 в влизането на Майк Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и основател на фирмата за финансови данни Bloomberg LP, който изпревари наследничката на Walmart Алис Уолтън тази година.

Бернар Арно

Бернар Арно ръководи империята LVMH на около 70 модни и козметични марки, включително Louis Vuitton и Sephora. Той има активи за 158 милиареда долара.

Бил Гейтс

След Мъск и Безос  и Арно се нарежда съоснователят на Microsoft Бил Гейтс. Богатството му се изчислява на 129 милиарда долара. Милата година Гейтс беше зает да пише книга за това как да се борим с изменението на климата. През март фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се присъедини към коалиция за борба с бъдещите пандемии.

Бъфет

Акциите на Berkshire Hathaway са на рекордно високи нива след поредица от сделки. Миналата есен Бъфет заложи навреме на Activision Blizzard, като вложи 1,1 милиарда долара в акциите на производителя на видеоигри три месеца преди Microsoft да го придобие за 69 милиарда долара. Berkshire Hathaway купи акции на Occidental Petroleum на стойност около 7 милиарда долара тази година на фона на растящите цени на петрола. През март Berkshire купи застрахователя Alleghany за 11,6 милиарда долара в брой.Богатството на Бъфет е 118 милиарда долара.

Лари Пейдж

Богатството на основателя на Alphabet е на нетна стойност от 111 милиарда долара, с което той се нарежда на пето място в класацията на милиардерите.

Основният източник е богатството му е бизнесът.

Сергей Брин

Съоснователите на Google Пейдж и Брин, които запазват контролния пакет и са в борда на компанията майка Alphabet, започнаха да продават акции миналата година за първи път от 2017 г. Всеки от тях е осребрил повече от 1 милиард долара от май 2021 г. по изчисления на Forbes. Богатството на Брин възлиза на 107 милиарда долара.

Лари Елисън

Председателят на Oracle и бивш главен изпълнителен директор е с над 10 милиарда долара по-богат тази година, след като акционерите приветстваха прехода към облачна компания. През септември Елисън купи курорт на езерото Тахо за 345 милиона долара. Неговото обширно портфолио от недвижими имоти включва хавайския остров Ланай, който той купи за 300 милиона долара през 2012 г., и поне десет имота на лъскавия Карбон Бийч в Малибу.

Богатството му възлиза на 106 милиарда долара.

Стив Балмър

Ръстът на акциите на Microsoft позволили на Балмър да влезе в топ десет, добавяйки повече от 65 милиарда долара към нетната му стойност.Богатството му се изчислява на 91,4 милиарда долара.

Мукеш Амбани

Мукеш Амбани е председател на Reliance Industries, който му носи 74 милиарда долара (приходи). Reliance Industries има интереси в секторите на петрола и газа, телекомуникациите и търговията на дребно. Богатството му възлиза на над 90 милиарда долара.

Марк Зукърбърг остана извън топ десет

Facebook стана Meta Platforms през октомври, но акциите на Meta се сринаха с 50% от своя пик през септември. Той е извън десетте най-богати в света за първи път от шест години.