Най-богатият човек в Китай - Джак Ма, разполага с 38 милиарда долара. 55-годишният китаец е съосновател на гиганта за електронна търговия Alibaba. Това е най-големият дигитален пазар в Китай, който отговаря за приблизително 80% от всички онлайн продажби в страната. През септември 2019 г., след 20 години в Alibaba, Ma обяви, че ще се оттегли като изпълнителен председател. И ако сте се чудили как толкова богат човек прави и харчи милиардите си, Business Insider разказва няколко неща по темата.

Първоначално Ма започва работа като учител по английски, където е печелили само по 12 долара на месец. Харвардският университет го отхвърля 10 пъти и му е била отказана работа в приблизително 30 компании, включително KFC. Но с въвеждането на интернета, Ма вижда идеалната възможност. Така без технологичен или бизнес опит, той основава Alibaba с помощта на 17 приятели през 1999 г. Стартирането на компанията е трудно, защото тогава е изправена пред избухването на дот-ком балона през 2000 г. и конкуренция в лицето на китайската версия на eBay - EachNet. Но до средата на 2000-те, с помощта на инвестиции от Yahoo, компанията се стабилизира.

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Той решил, че трябва да напусне компанията щом минат 20 години от началото на неговото управление

Няколко години по-късно Alibaba става публична компания в най-голямото IPO в историята на САЩ. Продажбата прави Ма най-богатия човек в Китай. Компанията печели пари и чрез други бизнеси - сайт за продажби на дребно - Taobao, услуга за обработка на плащания Alipay, от която Ма притежава около 50% дял и популярния китайски сайт за социални медии Weibo.

Alibaba обаче не се занимава само с електронна търговия. Под ръководството на Ма компанията притежава изданието South China Morning Post и дори филмово студио, което инвестира във филми като "Мисията невъзможна: Престъпна нация" и "Стар Трек: Отвъд". Откакто Ма става изпълнителен председател през 2013 г., приходите на Alibaba са нараснали с 1100%. А от септември 2019 г. пазарната ѝ стойност достига 465 милиарда долара, като делът на Ма от 5,3% в Alibaba се равнява на 24,6 млрд. долара

Но извън Alibaba, потокът на доходите на Ма е впечатляващо разнообразен. През 2010 г. той, заедно с четирима сътрудници основават дружеството за рисков капитал Yunfeng, което да управлява голяма част от личните му инвестиции. Ма има участие и в Yahoo Китай.

С толкова много пари, вероятно си мислите, че харчи много, но това не е точно така. Колата, която кара е скромен SUV Roewe RX5, който струва едва 15 000 долара. Той не харчи много и за хобитата си. Джак Ма обича да медитира, да играе покер и да практикува тай чи - хоби, благодарение, на което участва във филм за кунг фу.

Защо Джак Ма не би получил работа в компанията, която е основал

Защо Джак Ма не би получил работа в компанията, която е основал

Мнението на милиардера

Ако има нещо, за което той харчи много пари, това са недвижимите имоти. През 2015 г. Ма купува къща в най-скъпия квартал на Хонконг за внушителната сума от 191 млн. долара. Той е платил и 23 млн. долара за имот в Андирондакс в Ню Йорк. Година по-късно купува лозе с площ 210 акра в южната част на Франция. Освен това е и все още собственик на апартамента в Lakeside Gardens, където стартира Alibaba преди 20 години. На въпрос как Ма пътува между всички тези имоти, отговорът е с частен самолет Gulfstream 550, закупен от Alibaba за 49,7 милиона долара.

Alibaba също организира легендарни шоута за таланти, на които Mа е винаги в центъра. Той е водещ и пее песни от "Цар Лъв". Най-впечатляващ е бил спектакълът за пенсионирането на Ма през септември 2019 г. За случая Alibaba наемат стадион с олимпийски размери за мащабно тържество с 60 000 служители. Но въпреки всичките си милиарди, Ма споделя, че всъщност е бил по-щастлив, когато е бил учител по английски. Отбелязва и че милиардите му идват с отговорността да харчи от името на обществото. Може би затова се насочва към филантропска работа свързана със здравеопазването, околната среда и образованието.

Под неговото ръководство Alibaba дарява 0,3% от печалбата си за екологични каузи, както и милиони за усилия свързани с отстраняването на бедствия. Фондацията Джак Ма, създадена през 2014 г., се е ангажирала да дари над 44 милиона долара както на Университетската болница в Жеджианг, така и на китайските учители в провинциалните райони. Със скорошното си пенсиониране и растящите инвестиции, можем само да предполагаме за посоката, в която Джак Ма ще харчи състоянието си.