Ако сега кандидатствах за работа в Alibaba, сигурно нямаше да я получа. Това заяви милиардерът предприемач и основавтел Alibaba Джак Ма, цитиран от CNBC.

"Това е така заради пропуск в международната система за наемане на хора, която отделя прекалено много внимание на академичните постижения и нечестно противопоставя хората с нетрадиционно мислене с традиционно мислещите", заяви Ма по време на конференция в Сингапур.

"Хората ви съдят по дипломата ви. Те си казват: Ние имаме група от Харвардския университет, имаме хора от Станфордския университет, а вие сте от никъде", казва Ма.

Ма, който изпитва проблеми като ученик и получава отказ за работа от 30 места, преди да основе Alibaba през 1999 г., казва, че се е срещал с много способни хора, на които им е била отказвана хубава работа, просто защото не са имали добри академични резултати.

"Познавам много предприемачи като мен", казва Ма, отбелязвайки двама бивши негови колеги, сега основатели на Alipay и Taobao, които не успяват да се запишат да учат MBA, защото не издържат изпита по математика.

"По време на индустриалната ера човек трябваше да помни по-бързо, да помни повече, да смята по-бързо. Това са неща, които машините сега могат да правят много по-добре от нас", казва Ма.

"Това е нещо, за което се притеснявам. След 20-30 години нашите деца няма могат да оцеляват заради образованието, което им се предлага", казва Ма.

55-годишният Ма, който се отказа от поста изпълнителен председател на Alibaba през миналия месец, заяви, че планира да се занимава с филантропска дейност в сферата на образованието, за да подготвя по-добре следващото поколение за променящата се работна среда, като насърчи по-независимо мислене.

Наскоро Джак Ма, който е един от най-богатите китайци, отбелязва, че той и колегите му, с които е създал Alibaba, в началото са работили много извънредни часове. Той посочва, че посветеността на работата е била от изключително значение за успеха.

"Нека ви попитам, ако не влагате повече време и енергия от останалите, как ще постигнете успеха, който искате?", попита Ма, като отбелязва, че не съжалява, че е работил по 12 часа дневно.

Джак Ма каза още, че решението да се работи извънредно трябва да бъде взето от служителите, а не да се налага от работодателите. Според него компаниите, които се опитват да въведат насила тази практика са обречени на провал.

"На никого не му харесва да работи в компания, която те принуждава да работиш "996". Не само, че е нечовешко, но и е нездравословно и не е устойчиво в дългосрочен план, а освен това работниците, близките и законът не го одобряват. Ако намерите работа, която ви харесва, "996" няма да съществува като проблем, ако не сте запалени по това, което правите, всяка минута на работа е мъчение", коментира Ма.

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Той решил, че трябва да напусне компанията щом минат 20 години от началото на неговото управление