500-те най-заможни хора в света са забогатели с общо 852 милиарда долара през първата половина на тази година. Това е около 14 милиона долара всеки ден за периода от първите шест месеца, според изчисленията на Bloomberg, базирани на индекса им.

Най-богатият човек в света изпълнителният директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск е спечелил най-много, като богатството му скочи от 97 милиарда долара на 233 милиарда долара, пише Bloomberg.

Причината за това е пазарно рали в последно време. Най-богатите 500 милиардери в света стартираха добре през 2023 г., благодарение на ръста на пазара.

Това е най-доброто полугодие за всички милиардери по отношение на печалбите в индекса от втората половина на 2020 г., когато пазарите се възстановиха от пандемията COVID-19, според Bloomberg.

Индексът S&P 500, който след широка гама от сектори като банки, производство, технологии и търговия на дребно, е нараснал с около 16,5% тази година.

Технологичните акции отбелязаха срив през първата половина на 2023 г. на фона на бума на изкуствения интелект. Фокусираният върху технологиите Nasdaq 100 е нараснал с 31% тази година. От ралито се възползваха технологичните магнати Илон Мъск и Марк Зукърбърг, които са и най-големите победители в индекса тази година.

Мъск неотдавна се оттегли като главен изпълнителен директор на Twitter. Богатството му скочи с почти 97 милиарда долара до 30 юни, според Bloomberg. Сега има състояние от 237 милиарда долара и е най-богатият човек в света, преди французина Бернар Арно, главен изпълнителен директор и съосновател на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Мъск и Арно си разменят короната на най-богатия човек в света от известно време (края на 2022 г.)

Зукърбърг спечели близо 60 милиарда долара към състоянието си тази година, след почти 80% ръст на цената на акциите на Meta.

Не всеки милиардер обаче прибави стойност към богатството си. Състоянието на индийския магнат Гаутам Адани например спадна с 60,2 милиарда долара тази година, което го направи най-големият губещ в индекса на милиардерите на Bloomberg. Богатството на Адани се намалява, след като американският търговец Hindenburg Research заяви в доклад, че Adani Group "е участвала в нагла манипулация на акции и схема за счетоводни измами в продължение на десетилетия". Адани отрече тези твърдения.