В Германия, която е най-голямата европейска икономика, живеят 237 милиардера със активи на стойност поне 1 милиард евро. Много от най-заможните от тях са успели да натрупат състоянието си благодарение на едни от марките, превърнали се в емблема за страната.

От Welt am Sonntag са публикували списък с топ 1000 на най-богатите германци през 2020 година в сравнение с 2019 година. И според него на първо място в страната е Дийтер Шварц - основателят на Schwatz-Gruppe, която стои зад търговските вериги Lidl и Kaufland.

Според данните за настоящата година той разполага с богатство от 41,5 милиарда евро при такова от 41,50 милиарда евро за миналата година. Ръководената от него компания има годишни приходи от 113,3 милиарда евро, показват още данни.

Интересното е, че Шварц има близо двойно по-голямо състояние от семейството, което се нарежда на второ място по богатство - Рейман. Собствениците на производителят на кафе и чай Jacobs Douwe Egberts и марката козметика Coty управляват активи за 21,45 милиарда евро.

Дийтер Шварц и фамилията Рейман са успели да увеличат богатството си през тази година като до някъде това се дължи на пандемията.

На трето място по богатство в Германия идва едно име, което също стои зад световноизвестен бранд - Porsche. Всъщност Волфганг Порше е един от големите акционери в автомобилните производители Porsche и Volkswagen, като той притежава 20 милиарда евро.

Зузане Клатен

Източник: GettyImages

Зузане Клатен

На четвърто място идва най-заможната жена в Германия - Зузане Клатен. Тя е акционер в друга добре позната марка автомобили - BMW, както и в дружеството Altana, което оперира в химическата индустрия. Нетното състояние на Клатен се изчислява на 15,1 милиарда евро.

Пети е Дийтмар Хоп, а шести - Хасо Платнер, като двамата са съдружници в най-голямата софтуерна компания в Европа - SAP. Те управляват съответно 14,5 и 14,4 милиарда евро, като отчитат най-големия скок на състоянието си сред топ 10. За сравнение към 2019 година тяхното нетно богатство възлиза на съответно 10 и 11,2 милиарда евро.

Сред десетте най-заможни германци влизат още двете фамилии, управляващи Aldi Sud - Беате и Петер Макс Хайстер, както и семейството на Карл Албрехт младши. Щефан Куандт, който е брат на Зузане Клатен, е на девето място, а на десето е Хайнц Херман Тийле, който е акционер в Knorr-Bremse и Lufthansa.

Пълният списък с топ 1000 на най-богатите хора в Германия може да видите тук.